Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál v automobilce Mitsubishi: Podvody a policejní razie

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Automobilka Mitsubishi Motors v úterý oznámila, že kvůli vyšší než udávané spotřebě přestává prodávat dalších osm modelů, což vážně poškodilo pověst firmy. Vládní úředníci dnes prohledali sídlo společnosti v Tokiu a továrnu v Nagoji.

Mitsubishi v dubnu uvedla, že 25 let používala pro výpočet průměrné spotřeby neschválené metody. U svých minivozů navíc namísto údajů z testování používala odhady.

Skandál do tohoto týdne zahrnoval dva miniautomobily Mitsubishi prodávané pouze v Japonsku a dva malé modely, které Mitsubishi vyráběla pro automobilku Nissan Motor.

Dalšími vozy, u nichž se tento týden zjistily nesrovnalosti, jsou varianty modelů velkých vozů typu SUV Pajero, Outlander a RVR. Ministerstvo dopravy nařídilo firmě, aby na domácím trhu pozastavila prodej těchto vozů.

"Chceme důkladně vyšetřit okolnosti, které k této situaci vedly," řekl novinářům ministr dopravy Keiči Išii. Dodal, že jeho ministerstvo rozeslalo ostatním domácím automobilkám dokumenty, které mají zajistit, aby výrobci dodržovali pravidla pro výpočet spotřeby.

Témata:  Mitsubishi Japonsko automobilový průmysl

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy