Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál v automobilce Mitsubishi, japonské úřady provedly razii

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Japonské úřady dnes provedly razii v tokijské centrále Mitsubishi Motors. Automobilka má značné potíže kvůli skandálu kolem falšování údajů o spotřebě pohonných hmot. Metody testování odporující japonským předpisům prý firma používala od roku 1991.

Mitsubishi zatím potvrdila manipulaci u čtyř modelů miniautomobilů s obsahem motoru do 660 kubických centimetrů, které se prodávají pouze v Japonsku. Dva z těchto modelů vyrábí Mitsubishi pro Nissan, který nesrovnalosti v údajích o spotřebě odhalil.

Ve středu Mitsubishi připustila, že skandál by se mohl týkat všech jejích vozů prodávaných v Japonsku. Firma záležitost dál vyšetřuje a už koncem dubna se rozhodla vytvořit vyšetřovací komisi, která má do tří měsíců předložit zprávu.

Japonská automobilka Nissan Motor se ve čtvrtek dohodla, že v Mitsubushi koupí zhruba třetinový podíl, za který zaplatí 237,4 miliardy jenů (téměř 52 miliard Kč). Stane se tak největším akcionářem automobilky Mitsubishi a získá nad ní faktickou kontrolu.

Témata:  Mitsubishi Japonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy