Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítězství Turecka? Merkelová prý ustoupí v důležité otázce. Její mluvčí to popírá

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Vláda Angely Merkelové se hodlá distancovat od rezoluce německého parlamentu, která nazývá masakry Arménů genocidou. Napsal to dnes magazín Spiegel. Mluvčí kabinetu Steffen Seibert informaci vzápětí popřel.

Německý parlament rezoluci přijal naprosto jednoznačně začátkem června. Na tom, že masakry Arménů během první světové války a zejména v roce 1915 byly genocidou, panuje široká shoda historiků. Zemřelo během nich kolem 1,5 milionu lidí.

Turecko se považuje za nástupnický stát Osmanské říše a na podobná tvrzení tvrdě reaguje. Nejinak tomu bylo v případě Německa, odkud Ankara povolala svého velvyslance na konzultace. Omezila také návštěvy německých činitelů u vojáků Bundeswehru v Turecku, kteří se zde podílejí na boji proti Islámskému státu.

Seibert dnes popřel informace, že by se kabinet chtěl distancovat od arménské rezoluce přijaté parlamentem. "Německý Spolkový sněm má právo a možnost vyjádřit se ke každému tématu," uvedl Seibert. "Vládě nepřísluší plést se do záležitostí jiného ústavou daného orgánu," míní.

Mluvčí ale zároveň na tiskové konferenci učinil přesně takový krok, který Spiegel předpověděl, a sice, že zdůraznil právní nezávaznost parlamentní rezoluce. Jako nezávaznou ji hodnotí i sám Spolkový sněm, podotkl. Pro tureckou stranu bylo podle Seiberta důležité, aby se vyjasnilo, jak je rezoluce právně v Německu vnímána. Zda turecká strana v poslední době při bilaterálních jednáních přímo vznesla požadavek na určitou formu distance, nechtěl potvrdit.

Seibert dále poznamenal, že Berlín chce v nasazení svých vojáků v Turecku pokračovat a že k tomu patří i možnost poslaneckých návštěv.

Témata:  Německo Turecko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy