Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Měla to být výkladní skřín Evropské unie, jenže... Expert otevřeně promlouvá o dohodě s Tureckem

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Muž, který navrhl dohodu mezi EU a Tureckem, která měla vyřešit migrační krize v Evropě, tvrdí, že úmluva je odsouzena k neúspěchu. Gerald Knaus ředitel a zakladatel Iniciativy evropské bezpečnosti (ESI) poukazuje, že vše komplikuje jeden zásadní bod.

Úředníci v Bruselu nabídli Turecku 3 miliardy eur, tedy asi 81 miliard korun, a bezvízový styk s celou EU, pokud Ankara zakročil a zastaví migrační krizi. Knaus však tvrdí, že pokud Turecko nebude bezpečné, pak plány posílat migranty zpět nebudou fungovat.

Jeho think-tank poprvé mluvil o myšlence dohody mezi EU a Tureckem už loni, ale od té doby Tureckem otřásl neúspěšný pokus o vojenský převrat, kvůli kterému zemřely stovky lidí a tisíce dalších byly zatčeny.

„Tato dohoda měla být výkladní skříní Evropské unie. Jenže dohoda se nezdaří, pokud Turecko nebude bezpečná země, abychom mohli posílat lidi zpět. Turecko chce bezvízový styk. Ale na oplátku by Turecko mělo nejprve být bezpečné," vysvětluje Knaus.

Zakladatel ESI varuje, že pokud nebudou podniknuty kroky ke zlepšení situace v Turecku, pak by migranti tábořící na řeckých ostrovech mohli na místě zůstat na neurčito.

„Víme, co je třeba udělat, ale to se nestane. Úmluva o uprchlících je hodně důležitá pro budoucnost Řecka a schopnost EU hlídat své hranice. Doufám, že lídři EU uspějí, protože možné to je," cituje Knause server Express.

Dohoda by podle něj mohla fungovat, pokud Řecko zrychlí proces zpracovávání migrantů, pokud Turecko zlepší svůj azylový systém a pokud EU pomůže s masovým přesidlováním," myslí si. „Na papíře to je, ale ve skutečnosti nebyly tyto tři klíčové body uvedeny do praxe," přiznává.

Témata:  Turecko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy