Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministřii zahraničí EU jednali o Turecku, Stojíme o spolupráci, shodli se

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Bratilava - Šéfové diplomacií států Evropské unie na dnešním neformálním zasedání v Bratislavě zmírnili svůj často tvrdý tón vůči Ankaře, obavy z postupu tureckých představitelů po zmařeném červencovém půči nicméně zůstávají

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák uznává, že je Turecko důležitým partnerem. "Očekávám, že zítřejší (sobotní) jednání pomůže zlepšit a normalizovat atmosféru mezi EU a Tureckem," řekl . "Není normální, aby po potlačeném převratu, kdy jsme vyjádřili pevnou solidaritu zvoleným tureckým vůdcům, místo většího semknutí panovala vzájemná frustrace," uvedl slovenský ministr.

Ankara obviňuje Brusel, že jen pomalu málo rázně odsoudil pokus o puč, zatímco si pospíšil s kritikou čistek tureckého prezidenta Recepa Erdogana. Kvůli vzájemným sporům se navíc objevily spekulace, že Turecko by mohlo odstoupit od dohody s EU, která brání nekontrolovanému přílivu běženců do Evropy přes turecké území.

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier zastává vůči Turecku tvrdý postoj, a to nejen v otázce dodržování právního státu a lidských práv po puči, ale také v případě tureckého vpádu do příhraničních oblastí na severu Sýrie. EU podle něj bude od Turecka vyžadovat respektování norem právního státu.

Velkým tématem je rovněž uvolnění vízové povinnosti pro Turky. Islámská země ale odmítá přistoupit ke změnám svých protiteroristických zákonů, což Brusel považuje za jednu z podmínek odbourání víz. Turecko čelí nařčením, že nynější podobu zákonů využívá k umlčování opozice.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v této souvislosti nicméně řekl, že dobré vztahy s Ankarou jsou nezbytné pro zachování dohody o běžencích. "Kdokoli útočí na stabilitu Turecka, útočí na bezpečnost Evropy, protože nynější Turecko je to, které zadržuje migrační proud do Evropy," řekl.

Vídeň již dříve navrhlo, aby EU přerušila s Ankarou přístupové rozhovory kvůli vývoji demokracie v Turecku. Dnes rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz řekl, že Vídeň chce s Ankarou spolupracovat, ne však jako se členem EU.

Témata:  Turecko EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy