Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak přežít konec světa? Vdci se připravují na sluneční apokalypsu

Slunce
Slunce
Foto: NASA **www.nasa.gov**

New York - Vědci vyvinuli odvážný plán, jak zachránit Zemi před ohnivou apokalypsou. Slunce, které naroste o 10 procent každou miliardu let, se bude i nadále rozšiřovat tak, že nakonec začne zahřívat naši planetu do bodu, kdy se stane neobyvatelnou.

I když se tento okamžik neočekává přibližně dalších 500 milionů let, odborníci se už připravují na nevyhnutelné. Ve zprávě s názvem "Jak přežít konec světa" přišli astrofyzici Michael Hahn a Daniel Wolf Savin z Kolumbijské univerzity s řešením.

Tvrdí, že nejlepší volbou pro lidstvo by mohlo být vychýlení Země z její současné oběžné dráhy v souladu s expanzí Slunce tak, že vždy budou mít tyto dva objekty mezi sebou stejnou vzdálenost. To by se prý dalo docílit vystřelením umělého asteroidu do vesmíru.

"Kdybychom vypálili 100 km široký asteroid na eliptickou dráhu každých 5000 let, mohli bychom pomalu gravitačně odklonit oběžnou dráhu planety do větší vzdálenosti od Slunce. Tedy za předpokladu, že bychom nezasáhli Zemi," píše se ve zprávě. "Strategie, jako je tato, by v zásadě mohla udržet Zemi v obytné zóně," uvádí vědci.

Další varianta je taková, že by byla vytvořena obří solární plachta, s alespoň 20 x větším průměrem než Země. Plachta by využívala energii ze Slunce na pomalé odsouvání naší planety směrem od rozpínající se hvězdy.

Témata:  Slunce Země vědci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy