Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara chce spolupracovat s EU: Dohoda o uprchlících platí. A co víza pro Turky?

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Bratislava - Ve slovenské metropoli dnes pokračovalo jednání ministrů zahraničí Evropské unie. Pozván byl také turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik.

Ankara obviňuje Brusel, že jen pomalu a polovičatě odsoudil pokus o puč, zatímco EU kritizuje čistky tureckého prezidenta Recepa Erdogana po potlačeném převratu. "Výsledkem (bratislavského) jednání byla velice široká shoda zaměřit se na pozitivní agendu a na další prohloubení spolupráce Turecka a EU," řekl Çelik novinářům.

O nutnosti pokračovat ve spolupráci hovořil i český šéf diplomacie Lubomír Zaorálek, a to nejen v souvislosti s problémem migrace, ale i v rámci boje s terorismem. "Že jsme na jedné lodi se ozývalo vícekrát, a to především ze strany našeho tureckého hosta," řekl Zaorálek v rozhovoru s Českou televizí.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier prohlásil, že Německo stojí po zmařeném převratu pevně za Tureckem a že chová nejvyšší respekt k tureckému lidu, který povstal, aby puči zabránil. Upozornil ale, že Ankara nemůže přehlížet kritiku, která se ozývá z EU.

Evropská unie a Turecko budou pokračovat v naplňování dohod ohledně liberalizace vízového styku pro Turky cestující do EU a omezení migračního proudu do unie, řekla dnes novinářům šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. "Z turecké strany jsme dostali ujištění, že se bude přidržovat uzavřených dohod zejména pokud jde o řízení toku uprchlíků; z naší strany půjde o liberalizaci vízového styku," uvedla Mogheriniová. Nesdělila ale, zda EU zruší Turkům víza do konce letošního roku.

Mogheriniová se rovněž vyslovila pro posílení dialogu mezi EU a Tureckem, které plánuje navštívit již příští týden spolu s komisařem pro evropskou sousedskou politiku a rozšíření Johannesem Hahnem.

Témata:  EU Turecko uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy