Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie začíná mít problém s uprchlíky. Chybí místa pro azyl

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Itálie řeší problém nárůstu počtu uprchlíků. Chybí místa pro žadatele o azyl a zvyšují se i počty přijíždějících do této země.

Jaro ještě nezačalo a přesto během tohoto roku zvolilo cestu z Libye přes Středozemní moře do Itálie více uprchlíků než během stejného období loni.

"Riskujeme, že se letos budeme muset potýkat s ještě větším počtem migrantů než v roce 2015. Můžeme předstírat, že to není pravda, ale je to tak," uvedl pro deník Local Giuseppe Sala, kandidát na starostu Milána.

Italské ministerstvo vnitra zatím registrovalo 13829 uprchlíků. Během stejného období loňského roku jich bylo 10075. Zatím však není jasné, zda sezóna obvykle startující v dubnu začala dříve, nebo se počet migrantů opravdu zvyšuje. Tak, jak se italové již delší dobu obávali.

Podle deníku Local problém spočívá v tom, co se bude dít dál. V roce 2014 jen 37 % z 170000 uprchlíků požádalo o azyl. V roce 2015 tento počet vzrostl na 56 %z 153000 migrantů. Mnoho ze zbytku mělo za cíl dostat se do severní Evropy.

Uzavření hranic na balkánské cestě a další problémy... To může pro Itálii znamenat, že většinu uprchlíků budou muset držet na svém území. Itálie musela rozšířit své přijímací střediska pro azylanty. V březnu 2014 zde pobývalo 29000 žadatelů o azyl, do roku 2015 se počet zvýšil na 67000. A od začátku letošního roku je to již 106000 uprchlíků.

Deník Local informuje, že část jich žije ve státních centrech, část v oblastních a regionálních centrech. 78000 z nich však využívá hotely a další podobné soukromé budovy, které využívají vládní dotace. Zde jsou umístěni po dobu mnohdy až více než rok. A zatímco žádají o azyl, chybí místo pro nově přijíždějící. 

Ministerstvo vnitra prý odmítlo komentovat plány vlády na podporu přetíženého systému. "Předělané hotely, bývalé školy ... budeme pokračovat v hledání místa," uvedl pro agenturu AFP Flavio di Giacomo, mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy