Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bangladéši popravili za podíl na vraždách tisíců lidí člena islámské strany, teď panují obavy

Trest smrti
Trest smrti
Foto: Pixmac

Dháka - V Bangladéši dnes popravili vysoce postaveného představitele největší islámské strany v zemi Mira Kásima Aliho. Panují obavy, že vykonání rozsudku zvýší napětí v zemi.

V Bangladéši se v poslední době odehrála řada islamistických útoků. Naposledy 1. července zabili útočníci v kavárně v hlavním městě 20 lidí, většinou cizinců.

Mira Kásima Aliho, jednoho z hlavních sponzorů a člena nejvyššího vedení Bangladéšského islámského společenství, oběsili ve věznici na předměstí metropole Dháky za podíl na vraždách tisíců lidí během války za nezávislost na Pákistánu v roce 1971.

Bangladéš viní pákistánskou armádu a její místní spolupracovníky ze smrti tří milionů lidí a ze znásilnění 200.000 žen. Válka v roce 1971 trvala devět měsíců a do uprchlických táborů v sousední Indii během ní uprchlo zhruba deset milionů lidí.

Letos v květnu za zločiny z války o nezávislost včetně genocidy, vraždění a mučení oběsili také předsedu islamistické strany Matiura Rahmána Nizámího. Tribunály, které soudí pachatele válečných zločinů, ustavila v roce 2010 premiérka Šajch Hasína Vadžídová. Vynesly už desítky verdiktů.

Témata:  Bangladéš popravy trest smrti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy