Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí vyšly do ulic Paříže. Protestovaly proti útocích na Číňany

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Na protest proti vlně loupežných útoků na příslušníky čínské menšiny ve Francii se dnes v Paříži konalo shromáždění, přišlo na 13 tisíc lidí.

Pozornost širší veřejnosti na útoky proti etnickým Číňanům se začala upírat poté, co minulý měsíc zemřel na zranění v důsledku loupežného přepadení místní čínský módní návrhář Čchao-ling Čang (†49).

Demonstranti svolaní čínskými a protirasistickými skupinami mávali francouzskými vlajkami a na tričkách měli nastříkaná hesla jako "Rovnost pro všechny, bezpečnost pro všechny". Pochodovali z Náměstí Republiky k Náměsti Bastilly na východě Paříže. Demonstrace se zúčastnil i premiér Manuel Valls na twitteru slíbil "naprostou podporu našim spoluobčanům asijského původu" .

Čchao-linga Čanga na severním pařížském předměstí Aubervilliers tři mladíci oloupili o tašku. V důsledku zranění byl návrhář pět dní v kómatu, než zemřel. Příslušníci velké čínské komunity v Aubervilliers napojené na textilní průmysl označují jeho přepadení za poslední ze série cílených útoků na jejich menšinu. Právník oběti označil útok za etnicky motivovaný. Aubervilliers je rovněž domovem rozsáhlé arabské populace.

"Nejprve se jenom kradly tašky, pak se kradly tašky násilně a teď se kradou tašky a zabíjí se. Mohlo by se to tady stát každému," řekl agentuře Reuters 31letý Wang Jün-čou.

Ve Francii se množí i loupežné útoky na turisty z Číny a dalších zemí východní Asie, u nichž lupiči předpokládají hodně peněz nebo luxusní zboží. Před měsícem skupina násilníků napadla a okradla u Paříže padesátku čínských turistů, kteří se chystali odjet autobusem na letiště Roissy-Charles de Gaulle. Asi deset mužů násilím sebralo turistům kufry a kabelky a řidiče autobusu, který se snažil zakročit, ochromili slzným plynem.

Témata:  Francie Čína demonstrace v Paříži

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy