reklama

"Všichni lidé se zdravým rozumem, kteří se zabývají reálnou politikou, chápou, že je naprostý nesmysl odvolávat se na hrozby z Ruska vůči - řekněme - Pobaltí," řekl Putin v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

"Cožpak se snad chystáme bojovat s NATO? Kolik lidí žije v členských zemích NATO? Asi 600 milionů, že? Ale v Rusku žije 146 milionů lidí. Ano, jsme největší jaderná velmoc, ale cožpak skutečně předpokládáte, že se chystáme dobýt Pobaltí s použitím jaderných zbraní? Co je to za nesmysl?" divil se ruský vůdce.

Moskva si podle Putina přeje, aby vliv Ruska byl "zjevný a podstatný", ale "vkládáme do toho absolutně mírový a pozitivní obsah", tedy má jít o "vliv ekonomický, humanitární, vliv související s rozvojem rovnoprávné spolupráce s našimi sousedy".

Komentátoři připomínají, že ne všichni ruští představitelé jsou tak "mírumilovní" jako ruský prezident. Šéf státního mediálního holdingu Dmitrij Kiseljov hrozil tím, že "Rusko je jediná země na světě, která je skutečně schopná přeměnit USA v radioaktivní popel". Předák ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij svého času vyhrožoval Pobaltí a Polsku "zničujícím kobercovým bombardováním" a š