Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude z Velké Británie Malá? Skotsko se chystá na nezávislost

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Edinburg - Skotsko s brexitem, tedy vystoupením Velké Británie z Evropské unie, zásadně nesouhlasí. Rozhodlo se proto uspořádat referendum o nezávislosti, které může být prvním krokem k rozpadu Velké Británie.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová odstartovala konzultace o novém referendu o nezávislosti. Situace v Británii se podle ní zásadně změnila v důsledku červnového referenda o brexitu, uvedla agentura AP.

"Zájmy Skotska jsou ohroženy," řekla Sturgeonová v projevu ve městě Stirling. Jde o symbolické místo, kde William Wallace, hrdina a symbol skotské nezávislosti, vyhrál historickou bitvu proti Angličanům v roce 1297.

Premiérka tvrdí, že brexit bude znamenat odchod Skotska z EU proti jeho vůli, a to nejen ze samotné unie ale i z jednotného evropského trhu. "Nejsem připravena stát stranou a bez boje sledovat, co se bude dít," uvedla Sturgeonová. s tím, že bude hledat způsoby, jak co nejlépe zajistit místo Skotska v Evropě.

Oznámila proto zahájení rozsáhlých konzultací se skotskou veřejností, které potrvají až do konce listopadu. Kampaň by měla oslovit až dva miliony lidí v zemi, kde žije kolem 5,3 milionu obyvatel. Kromě organizování veřejných shromáždění budou Skotové vyzváni, aby vyplnili internetový dotazník. V něm bude nejdůležitější otázka, zda jsou ochotni podpořit organizaci nového referenda o nezávislosti.

V referendu 23. června 52 procent Britů hlasovalo ve prospěch brexitu, tedy odchodu země z EU. Ve Skotsku ale byla situace jiná, 62 procent voličů se vyslovilo za pokračování členství v unii. I proto šéfka skotské vlády upozorňuje na možnost nového referenda o nezávislosti Skotska. 

Témata:  Skotsko Brexit skotské referendum

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy