Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci končí ve věznicích. Zbytečně? Vlivný deník poukázal na problém

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti koncem září oznámilo, že zvažuje ukončení využívání soukromých věznic, stejně jak se již rozhodlo ministerstvo spravedlnosti, konstatuje úvodník serveru New York Times. Prestižní deník v něm kritizuje, že právě v amerických soukromých věznicích končí často imigranti, kteří podle názoru listu nepředstavují žádnou bezpečnostní hrozbu.

Ve věznicích sedí matky s dětmi

Ministr vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson zadal svému poradnímu kolegiu za úkol prostudovat problém a do konce listopadu odevzdat příslušnou zprávu, uvádí newyorský deník. Kritizuje, že takový termín Johnosonovi dává jen pár týdnů na to, aby si materiál přečetl, zhodnotil a jednal dříve, než vše přepadne na administrativu Hillary Clintonové, či Donalda Trumpa. "Aby ušetřil čas, Johnson by měl učinit moudrou věc a ukončit kontrakty nyní," apeluje úvodník.   

Podle New York Times k potvrzení selhávání systému soukromých věznic není třeba další studie a Johnson by si měl pouze přečíst srpnové memorandum generální inspekce ministerstva spravedlnosti o trvalých bezpečnostních problémech v soukromých věznicích či nedávný článek investigativní společnosti Mother Jones poskytující náhled do brutální a špatně řízené věznice v Louisianě pod správou Corrections Corporation of America. Jde přitom o jednu ze dvou společností, které v USA dominují byznysu s vězněním imigrantů, zdůrazňuje vlivný server.    

Otázky, zda by smlouvy se soukromými věznicemi měly být zrušeny, či jednoduše neprodlouženy, případně zda by ministerstvo vnitřní bezpečnosti mělo podepsat kontrakty se státními a okresními věznicemi, nebo zřídit vlastní, musejí být teprve zodpovězeny, pokračuje prestižní deník. Dodává, že americká vláda by se však předně měla zamyslet nad tím, proč vězní tolik imigrantů, kteří nepředstavují bezpečnostní hrozbu, ve věznicích si neodpykávají trest, v mnoha případech jde o uprchlíky, případně matky s malými dětmi, či malé děti samotné.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Obamova administrativa strávila roky prosazováním a schvalováním rozumné reformy trestního řádu zahrnující ukončení dlouhých desetiletí zbytečného, ponižujícího věznění za nenásilné a směšné přestupky," konstatuje New York Times. Deklaruje, že existuje velká oblast, která zůstává nadále v temnotě, a to sice věznění imigrantů.

Americká imigrační a celní správa každoročně pošle do detence na 300 tisíc imigrantů, kritizuje úvodník s tím, že v roce 2015 se průměrně denně nacházelo v amerických věznicích 28 tisíc přistěhovalců. Na 63% z nich je zadržováno v soukromých věznicích, které mají smlouvy s ministerstvem vnitřní bezpečnosti, podotýká newyorský server.

Hrozba jménem Trump

Počet úředních vyhoštění v posledních letech v USA klesal, podobně jako množství nelegálních přechodů hranic a prezident Obama zahájil rozsáhlou vládní akci k odkladu deportací stovek tisíc mladých migrantů, kteří jsou na seznamu osob určených k vyhoštění až na posledním místě, poukazuje komentář. Vysvětluje, že Obama se pokusil program rozšířit na miliony dalších, ale toto úsilí pozastavily federální soudy. "Navzdory jeho tvrzení, že jde po zločincích, ne po rodinách, mašinérie, kterou ovládá, stále chytá příliš mnoho nesprávných lidí," tvrdí New York Times.     

Jako příklad uvádí vlivný deník dvě situace: Xochitl Hernandezovou, čtyřicetiletou ženu zatčenou v Los Angeles při protigangsterské operaci. Má pouze jeden záznam v rejstříku - krádež v obchodě z roku 2004, žádné gangsterské aktivity - není se v policejní databázi gangsterů a nebyla cílem operace. Přesto se ocitla ve vězení, přičemž původně stanovenou kauci se podařilo snížit ze 60 tisíc na 5 tisíc dolarů, avšak advokáti ženy se stále neúspěšně snaží sumu získat. Žena tak zůstává za mřížemi, byť nepředstavuje hrozbu pro USA.   

V rámci druhé situace New York Times poukazuje na věznici Berks County Residential Center v Pensylvánii, kde se mezi zadržovanými nachází také 22 žen pocházejících ze střední Ameriky, které se v srpnu rozhodly zahájit hladovku na protest proti svému věznění. Mnoho z nich je drženo dlouhé měsíce, některé i roky a všechny jsou bezradné a zničené, tvrdí komentář.   

Ministr Johnson nedávno hájil praxi věznění rodin jako nezbytnou k prověření zdravotních problémů a bezpečnostních rizik, připomíná úvodník. Konstatuje však, že americká administrativa nemá odpověď na to, proč postrádá rozsáhlejší soubor alternativ k věznění, jako například komunitní monitoring ze strany místních organizací, které by zajistily, že se lidé dostaví k soudu, až se bude projednávat jejich vyhoštění či udělení azylu. Za správný recept považuje newyorský deník více veřejných obhájců a posílení soudní služby.

"Existují způsoby jak prosazovat právo bez špatného zacházení s lidmi, kteří nikterak nesplňují definici kriminální hrozby," zdůrazňuje úvodník. Dodává, že rozpuštění sítě věznic, do něhož se pustil Obama, zřejmě přejde na Hillary Clintonovou, pokud bude zvolena. V případě, že v Bílém domě usedne Donald Trump, který chce s potírání migrace učinit klíčovou prioritu americké vlády, pak soukromé věznice a jejich zisky z lidského utrpení porostou do závratných výšin, varuje závěrem New York Times.  

Témata:  uprchlíci USA věznice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy