Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na dvojčata v Americe se odehrál úplně jinak? Fyzikové zpochybňují oficiální verzi

Teroristický útok na WTC v New Yorku
Teroristický útok na WTC v New Yorku
Foto: Reprofoto YouTube

New York - V neděli uplyne 15 let od teroristického útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku. Dnes čtyři fyzikové v respektovaném časopise zpochybnila oficiální výsledky vyšetřování pádu budov.

Kontroverznosti zveřejněného materiálu si je očividně vědom i žurnál Europhysics News, který upozorňuje na to, že text se od běžně zveřejňovaných přísně vědeckých článků odlišuje i tím, že obsahuje spekulace.

Odborníci Steve Jones, Robert Korol, Anthony Szamboti a Ted Walter se věnují pádu obou věží WTC, takzvaných dvojčat, a také budovy číslo sedm Světového obchodního střediska, do které ale žádné letadlo nenarazilo. Americký Národní ústav pro normy a technologie (NIST) po dlouholetém vyšetřování dospěl k závěru, že nosníky dvojčat po nárazu letadel a následném požáru byly natolik oslabené, že svou funkci nedokázaly dále plnit. U budovy číslo sedm pak k pádu přispěl několikahodinový požár.

Vědci připomínají, že trojice budov WTC je jediným známým příkladem naprostého strukturálního zhroucení výškových budov na světě, které zapříčinil požár. "Jediný fenomén, který je schopen vést k takovémuto naprostému zhroucení budov, je procedura známá jako řízená demolice, kdy jsou k záměrnému zničení používány výbušniny či jiná zařízení," poznamenali.

"Ačkoli NIST nakonec po několika letech vyšetřování dospěl k závěru, že všechna tři zhroucení (budov) 11. září byla primárně následkem požárů, patnáct let od této události stále více architektů, inženýrů a vědců není tímto vysvětlením přesvědčeno," dodali.

Ve své práci zdůrazňují, že požár běžně nemá dostatečně vysokou teplotu a netrvá tak dlouho, aby tepelně narušil ocelový nosný rám výškových budov. Většina mrakodrapů má navíc protipožární systémy, které brání ohřátí nosníků na kritickou teplotu. Nosníky jsou dále chráněny nehořlavými materiály a izolací. Nosný systém je navíc naddimenzován, aby v případě lokálních poruch nenastalo zhroucení celé stavby.

V minulosti se odehrála řada dlouhotrvajících požárů mrakodrapů, při kterých nenastalo celkové a ani částečné zhroucení, pokud ke zhroucení přece jen došlo, vždy bylo jen částečné. Příkladem je budova číslo pět WTC, která 11. září 2001 hořela přes osm hodin, přesto se nezhroutila.

V práci odborníci připomněli prohlášení hlavního statika WTC Johna Skillinga z roku 1993. Tehdy po útoku na WTC řekl, že věže byly navrženy speciálně na to, aby ustály náraz velkého dopravního letadla. Uznal sice, že palivo z letounu by způsobilo strašlivý požár, při kterém by zahynulo mnoho lidí, budova by ale zůstala stát.

Vědci opakovaně kritizují postup NIST ve vyšetřování, upozorňují mimo jiné na nedostatečné prověření rychlého, symetrického a volného pádu budovy číslo sedm či chybějící analýzu toho, proč nižší sekce dvojčat nedokázaly zastavit, případně zpomalit pád vyšších pater.

"Naprostá většina důkazů ukazuje na řízenou demolici než na pád vyvolaný nárazem letadel a následným požárem. Vzhledem k dalekosáhlým dopadům je morálně nezbytné, aby se tato hypotéza stala předmětem skutečného vědeckého a nestranného vyšetřování odpovědných úřadů," dodali vědci.

Témata:  37145 USA terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.