Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Republikán Powell, který předcházel ve funkci Clintonovu, řešil pracovní věci mimo servery úřadu

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: state.gov

Washington - Republikán Colin Powell, který byl šéfem americké diplomacie před Hillary Clintonovou, používal ke komunikaci se zahraničními vůdci i přáteli osobní počítač zapojený do veřejné sítě. To mu umožnilo přesměrovat tok dat mimo servery úřadu.

Vyplývá to z částí e-mailů mezi Powellem a Clintonovou, kterou zveřejnil vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů USA.

Clintonová se před nástupem do ministerského křesla v roce 2009 na Powella obrátila s dotazem, jak ve funkci používat osobní e-mail, a ne pracovní, a jak by mohla dál jako šéfka diplomacie využívat svůj telefon BlackBerry.

"BlackBerry jsme neměl. Co jsem měl, to byl osobní počítač připojený na soukromou telefonní linku. Tak jsem mohl být přímo ve spojení s širokou řadou přátel, aniž by to šlo přes servery ministerstva zahraničí," odpověděl Powell.

"Používal jsem to i pro pracovní věci s některými zahraničními představiteli a některými vysoce postavenými lidmi z ministerstva ke kontaktu na jejich osobní e-mailové účty. Stejně jsem si počínal i na cestách v hotelích," dodal s tím, že vedle počítače měl ještě PDA (malý kapesní počítač).

Powell nyní tvrdí, že Clintonovou nepobízel k tomu, aby používala pro pracovní účely soukromý e-mail a že ji varoval, aby byla s využíváním BlackBerry opatrná. Rovněž ji upozornil na hackery.

Skandál s e-maily Clintonové se táhne od jara 2015. FBI kauzu odložila, přestože Clintonovou za "krajně nedbalé" využívání soukromého serveru kritizovala.

Témata:  Hillary Clintonová USA

Aktuálně se děje

4. května 2024 12:34

Američanům se nadále nelíbí záměr Izraelců postupovat do Rafáhu

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy