Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neobvyklý úkaz: Sibiřská řeka se zbarvila do krvavě rudé barvy

Řeka, ilustrační foto
Řeka, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Velice neobvyklý úkaz přitáhl velkou pozornost lidí, když se řeka Daldykan na Sibiři zbarvila do krvavě rudé barvy. Úřady se snaží zjistit, co za záhadnou změnou barvy stojí a zda může být nebezpečná pro životní prostředí a lidské zdraví. Pro místní jde ale o úžasnou atrakci.

Sociální sítě zaplavilo ohromné množství záběrů krvavé řeky, která uprostřed zeleně vypadá jako tepna Země. Zatím není zcela jasné, co za změnou stojí, nicméně ruské Ministerstvo přírodních zdrojů a životního prostředí uvedlo, že byla voda kontaminována "neidentifikovanou chemickou látkou".

Podle ruských úřadů by za přírodní anomálií mohla být nehoda v nedaleké továrně Norilsk Nickel. Jedná se o největšího výrobce niklu a paládia. Nicméně společnost veškerá obvinění podle portálu RT odmítá. I přesto se rozhodla omezit výrobu a celou situaci důsledně monitorovat.

Podle starosty Norilsku nepředstavuje zbarvení bezprostřední ohrožení pro obyvatelstvo, protože řeka není zdrojem pitné vody. Z toho důvodu nebyl ani vyhlášen stav ohrožení.

Místní již přišli podle RT s několika teoriemi, proč se řeka zbarvila. Podle některých se v místě točí další díl Purpurových řek, další svádí vinu na místní důl, který místní nazývají ženským jménem Naděžda, protože má svůj čas v měsíci.

I když není přesný důvod znám, mnozí poukazují na to, že se tento fenomén po světě již několikrát objevil. Ve většině případů řeka vyplavila podzemní kamenné formace, které obsahovaly velký podíl niklu a měď.

Témata:  Sibiř řeky tajemství záhady

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy