Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident nebo poslanec? V Rakousku se řeší, v jaké funkci přijede Hofer do Prahy

Norbert Hofer
Norbert Hofer
Foto: Facebook

Vídeň - Na návštěvu Česka zamíří prezidentský kandidát Norbert Hofer. Rakousko nyní řeší, v jaké funkci vlastně přijede. Momentálně totiž zastává vícero postů.

V současnosti je totiž jako jeden z místopředsedů rakouského parlamentu zároveň i členem prozatímní kolektivní hlavy státu.

Zmatek vyvolalo vyjádření Svobodné strany Rakouska (FPÖ), podle kterého Hofer na setkání se Zemanem dorazí jako místopředseda rakouského parlamentu. Z této funkce přitom v současnosti spolu s předsedkyní parlamentu Doris Buresovou a dalším místopředsedou Karlheinzem Kopfem zastává Hofer i funkci prozatímní hlavy státu.

Post rakouského prezidenta se totiž uvolnil poté, co v červenci skončil mandát Heinze Fischera a kvůli zrušenému druhému kolu prezidentských voleb není zatím znám jeho nástupce.

Hofer přitom několikrát přislíbil, že nově nabytých pravomocí coby jeden ze členů kolektivní hlavy státu nebude zneužívat v předvolební kampani a vykonávání funkce člena prozatímní hlavy státu od ní striktně oddělí.

Podle agentury APA ale Hofer požádal o spolupráci při přípravě návštěvy rakouské velvyslanectví v Praze. Učinil tak jako místopředseda parlamentu, uvedl mluvčí rakouského ministerstva vnitra.

V rakouském parlamentu ale podle agentury APA oficiálně o Hoferově pražské cestě nic neví. Podle vyjádření parlamentu tak může Hofer vyrazit do Prahy nanejvýš jako "politik FPÖ" nebo jako "soukromá osoba". Hoferův mluvčí Martin Glier dnes ČTK řekl, že Hofer do Prahy dorazí jako "rakouský politik". Se Zemanem se Hofer chystá hovořit "o všem možném".

Témata:  Rakousko Česká republika Norbert Hofer

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy