Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po zkáze newyorských "dvojčat" vyhlásily USA válku terorismu. Po 15 letech je vše jinak

Teroristický útok na WTC v New Yorku
Teroristický útok na WTC v New Yorku
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Před 15 lety se po teroristických útocích na New York a Washington Američané nebývale semkli a oslavovali válku, kterou prezident Geroge Bush mladší vyhlásil islamistům. Dnes je všechno jinak.

Před 15 lety bylo téměř 80 procent obyvatel Spojených států přesvědčeno, že útoky na New York a Washington zemi sjednotily a v konečném důsledku posílily. Popularita poslanců Kongresu a prezidenta dosahovala rekordních hodnot.

A dnes? Dva měsíce před prezidentskými volbami Američany rozdělují spory kolem rasových vztahů, přistěhovalectví, národní bezpečnosti a vnitřní politiky státu. Prezidentská kampaň kontroverzního Donalda Trumpa a nepříliš populární Hillary Clintonové prohloubila příkop neporozumění mezi demokraty a republikány, vyostřila spory o práva přistěhovalců a zkomplikovala vztahy s americkými spojenci.

V Afghánistánu jsou stále tisíce amerických vojáků a Taliban v konfrontaci s afghánskou armádou spíš postupuje než ztrácí. Části Sýrie a Iráku ovládli teroristé z Islámského státu, které se snaží vypudit americké letectvo. Usáma bin Ládin je sice mrtev, jeho dědicové se ale rozšířili nejen do Sýrie a Iráku, ale i do Jemenu a Libye.

Sami Američané se u sebe doma ocitli pod bezpříkladným dohledem. Veřejným mínění otřásly skandály kolem tajného shromažďování dat o telefonních hovorech, elektronické poště a internetovém provozu. Věznici v kubánském Guantánamu prezident Barack Obama navzdory opakovaným slibům stále nezavřel.

Některé americké deníky v souvislosti s 15. výročím adresovaly úpěnlivou prosbu Trumpovi a Clintonové, aby alespoň v neděli ustali ve vzájemných útocích.

Nikdo z prezidentských kandidátů se vzpomínkových akcí v New Yorku podle předběžných informací nezúčastní, přestože Trump z největšího města USA pochází a Clintonová byla osm let senátorkou za stát New York.

Pietní shromáždění začne na dolním Manhattanu v neděli před devátou hodinou ranní (15:00 SELČ). V budově ministerstva obrany ve Washingtonu má promluvit prezident Barack Obama. Od šesté hodiny odpolední (od půlnoci SELČ) rozzáří nebe nad Manhattanem stejně jako každý rok dva sloupce modrého světla, které budou zářit až do pondělního rána. Paprsky připomínající výškové budovy zničeného WTC budou svítit do výše víc než šesti kilometrů a viditelné budou do vzdálenosti sta kilometrů.

Témata:  37145 USA terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy