Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránci vyšli do ulic. Bouří se proti muslimské pouti

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Dnes začala každoroční muslimská pouť do Mekky v Saúdské Arábii, což vyvolalo hněv tisíců Íránců. Ti se tentokrát po loňské tragédii pouti neúčastní.

Loni se odehrála největší katastrofa v historii pouti - zahynulo 2426 lidí, kteří se udusili nebo byli ušlapáni. Íránské úřady oznámily, že o život přišlo 464 jejich občanů.

Demonstranti dnes vykřikovali hesla jako Smrt Saúdům! v narážce na královskou rodinu. Íránská státní média napsala, že protesty se uskutečnily po pátečních modlitbách na několika místech v zemi.

Spory mezi Saúdskou Arábií a Íránem se nedávno dále vyhrotily. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí uvedl, že saúdskoarabské úřady "zavraždily" muslimské poutníky.

Saúdskoarabský velký muftí šajch Abdal Azíz Šajch, který je nejvyšší náboženskou autoritou v zemi, následně prohlásil, že íránští vůdci nejsou muslimové. I z tohoto důvodu jsou podle něj jejich hlavními nepřáteli stoupenci sunnitské větve islámu, která se vyznává právě v Saúdské Arábii.

Íránský prezident Hasan Rúhání pak vyzval muslimský svět, aby se sjednotil a potrestal saúdskoarabskou vládu za selhání při loňské pouti do Mekky a další aktivity Rijádu v oblasti.

Témata:  Saúdská Arábie Mekka Írán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy