reklama

Dosud se předpokládalo, že jednotka bude na východě kontinentu využívat výcvikovou výzbroj, která je tam už rozmístěna. Dislokace počítá s umístěním vojsk v šesti východoevropských státech, Česká republika mezi nimi není.

Brigáda o síle 4200 mužů má na východ Evropy dorazit v únoru 2017, uvedl Pentagon. Její přítomností chce Washington vyslat signál podpory spojencům, kteří mají obavy z rostoucí agrese Ruska. Moskva má podle amerického ministerstva obrany pochopit, že jakákoli agrese proti spojencům USA je nemyslitelná.

Nové plány počítají s tím, že dosavadní výzbroj umístěná ve východní Evropě bude odeslána do USA k opravě a modernizaci. Brigáda, která přijede v únoru, si s sebou přiveze robustnější, modernější vybavení. Budou mezi ním stovky strojů včetně těžkých vozidel, tanků a dalšího zařízení.

"Bude to nejmodernější výbava, kterou může armáda nabídnout, a během příštího roku nahradí starší výcvikové vybavení, které jsme v Evropě rozmístili v posledních letech," uvedla mluvčí Pentagonu Laura Sealová.

Počet amerických vojáků trvale přítomných v Evropě se díky dnešnímu rozhodnutí zvýší ze současných 25.000 na 29.200.