Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté v USA uctili památku kolegů z 11. září

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

New York - Spojené státy se připravují na uctění památky obětí teroristických útoků z 11. září 2001. V New Yorku vládnou přísná bezpečnostní opatření, policisté v předvečer tragického výročí vzpomínali na své kolegy.

Newyorští policisté si v sobotu připomněli 23 svých kolegů, kteří před patnácti lety přišli o život. K pochodu centrem Mannhattanu se přidali jejich kolegové z celé země.

"Všichni patříme k místní policii a všichni jsme tady 11. září byli. Od té doby pořádáme tyhle vzpomínkové pochody," shodují se newyorští policisté.

Síla útoku, který v roce 2001 zasáhl Spojené státy, spočívala hlavně v tom, že zničil jeden ze symbolů celého západního světa - sídlo světového obchodu v mrakodrapech - v mnohamilionovém městě.

Pietní akty budou proto také velmi symbolické. A policie nechce dopustit, aby je zneužili teroristé. Velmi pečlivá bezpečnostní opatření proto připravuje pro New York i druhé místo útoků, jímž byl Washington.

"Stále obdivujeme hrdinství těch, kteří zasahovali v prvních chvílích po útoku. Díky nim nepatří 11. září strachu, ale odvaze. Patří těm, kteří pomáhali cizím lidem do bezpečí," říká Nancy Pelosiová.

Události, které před 15ti lety změnily celý svět, jsou dodnes předmětem sporů. Kongres v pátek přijal zákon, který pozůstalým po obětech umožňuje žalovat vládu Saúdské Arábie. Prezident Obama ho ale hodlá vetovat.

Témata:  37145 USA policie USA

Aktuálně se děje

17. května 2024 18:27

EU uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy