Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko pokračuje v čistkách. Kvůli separatistům sesadilo kurdské starosty

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecká vláda pokračuje v tažení proti Kurdům a dala sesadit starosty 28 obcí na jihovýchodě země. Prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že má důkazy, že místní politici spolupracovali se separatisty.

Odvolaní starostové byli většinou zvoleni za opoziční prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP), kterou vláda považuje za politické křídlo kurdských separatistů ze Strany kurdských pracujících (PKK).

Ve čtyřech případech šlo údajně o sympatizanty hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož Ankara považuje za zosnovatele červencového pokusu o puč.

Výměna následuje poté, co turecký prezident ve čtvrtek prohlásil, že tažení proti zaměstnancům ve státní správě se nyní zaměří na příznivce kurdských separatistů. Dosud byly popřevratové čistky cílené na lidi, které režim označil za stoupence Gülenova hnutí.

Čistka mezi starosty vyvolala v řadě měst na jihovýchodě země střety demonstrantů s policií. Krok vlády kritizovaly i USA.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan Kurdové

Aktuálně se děje

17. května 2024 14:04

Slovenský premiér Robert Fico podstoupil další operaci

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) absolvoval v pátek chirurgický zákrok. Jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný. Informovaly o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Směr-SD) a ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy