Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Charlie Hebdo si vzali na mušku zemětřesení v Itálii. Čeká je žaloba?

Charlie Hebdo
Charlie Hebdo
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Řím - Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo si ve dvou karikaturách drsně utahoval z nedávného ničivého zemětřesení v Itálii, při němž zemřelo 230 lidí. Italské městečko Amatrice chce podat žalobu.

Stížnost se týká karikatury, na níž je nakreslen zakrvácený muž a žena a nad nimi jsou nápisy druhů italských těstovin penne. Vedle nich leží ve vyskládaných troskách zakrvácené oběti, nad nimiž je nápis lasagnes. U obrázku je text: "Na 300 osob zemřelo při zemětřesení v Itálii. Zatím se neví, zda zemětřesení před tím, než udeřilo, vykřiklo "Alláhu akbar".

Tento obrázek vyvolal odsuzující reakce nejen mezi zastupiteli města, ale i na sociálních sítích. Objevilo se mezi nimi i heslo #IononsonoCharlie (Nejsem Charlie).

Uprostřed kritik první karikatury otiskl týdeník Charlie Hebdo další obrázek, na němž uprostřed trosek zakrvácený člověk křičí: "Není to Charlie Hebdo, kdo staví vaše domy, je to mafie!"

"Jde o hrozné, nesmyslné a nemyslitelné hanobení obětí přírodní katastrofy," uvedl právník radnice městečka Amatrice Mario Cicchetti, který dnes stížnost podal prokuratuře provincie Rieti. Ta rozhodne, zda podá obžalobu.

Témata:  Charlie Hebdo Itálie zemětřesení v Itálii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy