Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko na nohou: Otřesný případ znásilnění má dohru na sociálce, ve vládě i u prezidenta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bratislava/Galanta - Slovensko řeší otřesný případ znásilnění, ke kterému mělo dojít v nápravném zařízení pro mladistvé. Upozornila na něj poslankyně za SaS a členka výboru pro lidská práva Natália Blahová, čímž otevřela kauzu sahající až k neuvěřitelným praktikám tamní sociálky. Do celého případu, který poslankyně prezentuje jako novodobý Requiem pro panenku, se vložil i prezident Andrej Kiska.

"Protože rodina začala dostávat výhružné esemesky, rozhodla jsem se použít nástroj, který používám v krajním případě, kdy už žádná instituce neví nebo nechce pomoci. Tím je zveřejnění příběhu." Těmito slovy začíná blog poslankyně Blahové, která v pátek prostřednictvím Denníku N zveřejnila příběh mladé teenagerky, která se kvůli závislosti na drogách dostala až do nápravného zařízení. Zatímco zde ale většina příběhů o lidských tragédiích končí, ten současný tím pouze začíná.

Dcera paní Drahomíry, Natálie, se ve čtrnácti letech připletla mezi partu mladistvích. Po nějaké době si ale matka všimla, že se chování Natálie změnilo a ve škole má neomluvené hodiny. Dceru proto otestovala na přítomnost drog a zjistila, že Natálie užívá marihuanu. Mladá dívka nic nezapírala a k užívání drog se sama přiznala.

Drahomíra se jako starostlivá matka o svou dceru bála a zašla se na nejbližší Úřad práce na tamní sociální oddělení zeptat, jak postupovat dál. Nechtěla čekat, až Natálie podlehne tvrdším drogám nebo až jí parta úplně zničí život. Úřednice matce doporučila zařízení pro mladistvé, které se stará o děti závislé na drogách. A Drahomíra souhlasila s tím, že tam dceru na několik týdnů pošle.

"Sociální pracovnice jí oznámila, že podá žádost k soudu. Matka se ptala, zda je to nutné, nezdálo se jí totiž, že by se měl do jejího osobního rozhodnutí angažovat soud. Na to ale sociální pracovnice řekla, že je to tak jednodušší, ať se ničeho nebojí, prý ona bude její kolizní opatrovnicí a o vše se pak postará. I o umístění i o kontrolu. Drahomíra proto souhlasila," popisuje na blogu poslankyně.

Okresní soud Natálii ale neposlal do resocializačního centra na několik týdnů. Nařídil ji léčbu v délce 18 mesíců. V tu chvíli také sociální pracovnice přerušila veškerý kontakt s matkou. Dceru sice z centra pustili po několika měsících domů na Vánoce, ty ale obě ženy probrečely. Natálie se totiž velmi trápila a matce řekla, že ji v zařízení zneužil terapeut. "Poslala ji do centra proto, aby se vrátila zase šťastná a vyrovnaná. A teď se tu choulí na posteli zhanobená a utrápená. Společně trpěly obě. Čtrnáctileté dítě ... černá díra na duši. Plakaly si v náručí a přály si vrátit čas. Taková hrozná věc se stala. Tak strašlivá," píše poslankyně.

Věci se daly do pohybu

Jakmile se matka probrala z prvotního šoku, vzala telefon a okamžitě zavolala do nápravného zařízení. Řediteli převyprávěla, co jí řekla dcera, a dožadovala se odpovědi, jak se něco takového může stát. Jak se může stát obětí znásilnění v zařízení, kde by měli pracovat vyškolení pracovníci. Řediteli řekla, že podává trestní oznámení a položila telefon. 

"O pár chvil později se jí naskytl nečekaný obraz. V jejich obýváku na jejich sedačce seděl ředitel ústavu se svou manželkou, oba ronili slzy a prosili ji o odpuštění a o to, aby trestní oznámení nepodávala, že slibují a přísahají, že vše dají do pořádku, že zaměstnanec bude potrestán a propuštěn, že oni sami na něj podají trestní oznámení, že ať je ušetří, protože manželka je nemocná na rakovinu a že jejich rodinu by to zničilo a ústav navždy poznamenalo. Že ať se dívka vrátí, a až přijde, dotyčný tam již nebude a budou se o ni příkladně starat, mají tam odborný personál, že ji tam dostanou i z traumatu," popisuje poslankyně.

Matka se snažila důvěřovat slibům a slzám ředitele. Zlobila se, ale chtěla věřit v jejich upřímnou lítost. Držela v rukou rozhodnutí soudu o tom, že ještě tři měsíce tam musí Natália pobýt, a až pak se může vrátit. Po prázdninách ji tedy s těžkým srdcem vyprovodila s tím, že ji brzy navštíví...

V sobotu ráno se matka chtěla vydat za Natálií, při vstupu do centra jí ale bylo řečeno, že dcera má zákaz návštěv proto, že je nemocná. To matku vystrašilo, zaměstnanci zařízení jí ale odmítl sdělit cokoliv dalšího. Přístup k Natálii jí jednoduše zakázali. To si ale nenechala Drahomíra líbit a bez svolení proběhla vrátnicí až do zařízení, kde svou dceru našla polonahou ležet na zemi v horečkách. Na vnitřní straně stehen si navíc všimla mokvavých podlitin.

Drahomíra dceru i přes odpor zaměstnanců ústavu naložila do auta a odvezla do nemocnice. "Matčin předpoklad byl, že dceřiny horečky mají původ v sexuálním zneužití. Když ji uviděl první gynekolog, byl zděšen. Řekl, že dítě má na genitáliích zranění, která jsou způsobena pohlavním stykem a má i vnitřní poškození na děloze, která budou mít trvalé následky. Odběry a stěry potvrdily dvě pohlavně přenosné nemoci, které vyžadují dlouhodobou léčbu. Genitální herpes byl v rozvinutém stádiu a do té doby nediagnostikovaný ani neléčený," popisuje poslankyně. Dívce přitom bylo pouhých čtrnáct let.

Matky ani dcery se nikdo nezastal

Za krátko zazvonil matce telefon a zaměstnanci zařízení jí vyzvali, aby dceru vrátila zpět. To odmítla a konečně se jí povedlo spojit se sociální pracovnicí, která stála na počátku všeho. Povyprávěla jí svůj příběh, ale dočkala se jediné odpovědi: "Co se divíte, všechny tyhle feťačky jsou kurvy." Tím veškeré angažmá sociální pracovnice skončilo.

Matka se rozhodla vzít situaci do svých rukou. Dcera byla v trvalé péči všeobecného lékaře, gynekologa a hematologa a zajistila jí i psychiatrickou pomoc. Ona sama pak podala trestní oznámení na terapeuta, který měl dívku zneužít. To ale bylo zastaveno. Ačkoliv je z odůvodnění zřejmé, že násilný čin byl soudem potvrzen, nebyla prokázána subjekticní stránka činu pachatele. Zaměstnanci nápravného zařízení tak jednoduše stačilo říct, že nevěděl, že dívka ještě neměla 15 let. To je sice zcela absurdní, protože všichni zaměstnanci jsou o svých pacientech informováni, ale nikoho to jednoduše nezajímalo. A zneužité Natálie se nikdo na nic nezeptal.

Matka také podala návrh na soud, aby zrušil výchovné opatření, ten ale dosud nerozhodl. Natálie se však naštěstí dostala z nejhoršího a rok pobývala s matkou doma. Celým případem se nikdo nezabýval a zdálo se, že vše bylo zameteno pod koberec. Dívka se dostala na střední školu a chtěla začít nový život. Vše fungovalo do chvíle, než se matka s dcerou jeden večer pohádaly...

Naštvaná Natálie bouchla dveřmi a odešla z bytu. Drahomíra ji nemohla najít ani se jí dovolat, a proto zkontaktovala policii. Strážníci ji sice našli, ale jako první upozornili sociálku. Ta přijela a dívku odvezla zpět do onoho nápravného zařízení, v němž si mladá dívka prošla peklem. Od té doby Drahomíra svou dceru neviděla. Není v žádném kontaktu s ní, ale ani se sociálkou.

Nejde o první případ

Jen shodou náhod se Drahomíra dozvěděla, že není sama, kdo řeší podobné problémy. Jiná matka jí vypověděla, že její dceru a další dvě dívky měl brutálně znásilnit zástupce ředitele poté, co je opil. I zde ale bylo trestní řízení zastaveno. Jiná matka řekla, že kvůli dovolené vrátila dceru do zařízení o pár hodin později. Následovala samotka, fyzické tresty a nakonec dívka skončila v nemocnici. Jinou dívku pustili pracovníci zařízení k doktorovi až dva týdny poté, co si zlomila nohu. A podobných případů přibývalo.

Drahomíra se také dozvěděla, že není výjimkou, že je chovancům sprostě nadáváno, například oslovením "kurvy špinavé". Pracovníci mají mladistvé také fyzicky týrat a bít je například po patách. Vyplývá to z výpovědi jednoho z klientů centra, který do něj šel dobrovolně.

Zoufalá matka zkusila vše co mohla, ale k dceři se stále nedostala. Podala další trestní oznámení, stížnost na ministerstvo, podněty k různým institucím i do televize. Zoufalá a nešťastná prosila o pomoc, kterou našla až u výboru pro lidská práva, kterého je poslankyně Blahová členkou. A ta začala jednat.

Do případu vstoupil prezident

Po medializaci případu se v sobotu do věci vložil i prezident Kiska. Díky jeho intervenci převýchovné zařízení v Galantě navštívila policie, nikoho v něm ale nenašla. Zaměstnanci i mládež mají být na terapeutickém pobytu v Chorvatsku, ze kterého se vrátí v průběhu týdne. Matka však dostala strach, že by se situace mohla opakovat a její dcera by kromě zdravotních potíží mohla prožít další trauma.

Rozruch vyburcoval všechny zainteresované instituce. Zařízení ale tvrdí, že jde o nepravdivé informace. "Máme redukované možnosti reagovat na nesmysly zveřejňované na webu, všichni klienti a zaměstnanci zařízení jsou mimo Slovensko na terénním pobytu," uvedlo ve stanovisku samotné centrum. K případu se chce vyjádřit po návratu ze zahraničí.

Matka podle zařízení lže a dítě prý znásilněno nebylo. Centrum tvrdí, že "tuto kauzu postoupilo ještě před medializací orgánům činným v trestním řízení, státním zastupitelstvím i institucím, které se zabývají problematikou nezletilých. Toho času je rodina nezletilé prošetřována za domácí násilí páchané na dítěti na základě trestního oznámení nezletilé," dodalo zařízení.

Policie potvrdila, že matka ve věci již v minulosti podala dvě trestní oznámení. "V jednom případě vyšetřovatel trestní stíhání zastavil a dohlížející prokurátor postup policie nezpochybnil. V druhém případě galantská policie přijala trestní oznámení, ale jelikož se měl skutek stát mimo zařízení, policie trestní oznámení postoupila věcně a místně příslušnému okresnímu ředitelství," upřesnila podle serveru topky.sk trnavská krajská policejní mluvčí Marie Linkešová a dodala, že galantská policie přijala tento týden třetí trestní oznámení.

Úřad práce a sociálních věcí označil případ za nepravdivý a popisované události za účelově deziinterpretované fakta. I Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny se v neděli ohradilo, že medializované informace nejsou pravdivé. Ve středu přitom soud rozhodl, že dítě nesmí pobývat v zahraničí a rozhodl také o jeho dočasném umístění v jiném resocializačním zařízení na Slovensku. S dívkou je podle mluvčího resortu v kontaktu sociální kurátorka a je o ní prý dobře postaráno jak po psychické, tak po fyzické stránce. 

Vyplynuly další skutečnosti

Jak se ale následně ukázalo, nejde o první problémy v tomto zařízení. TV Markíza před rokem odvysílala reportáž, v níž se ke zneužití terapeutem v zmiňovaném zařízení přiznala jiná mladistvá dívka. Popsala, že pro některé terapeuty byly takové praktiky běžné a spávali i s několika dívkami najednou. Slibovali jim za sex výhody.

Znásilňovat je měli přeléčení bývalí narkomani, kteří nyní pracují jako terapeuti. "Řekl mi, že za to tam budu mít nějaké výhody. Že když budu dobrá, tak bude chodit Ježíšek," popsala zneužita dívka redaktorce. Reportáž však měla nečekanou dohru. Svědci své výpovědi vzápětí popřeli a svá stanoviska změnili.

Nyní se ale do redakce TV Markíza ozvali další klienti a rodiče dětí, ktří absolvovali pobyt v inkriminovaném zařízení. Ve výpovědích popsali, že se v zařízení často setkávali se šikanou, fyzickými a psychickými tresty. Dívky si například museli navzájem stříhat vlasy. Rodiče označili ředitele jako vulgárního s agresivními sklony. Podle matky zneužité Natálie měl spolu s dalšími terapeuty sbít jednoho z klientů centra hokejkou. Zároveň měl rodině nabídnout úplatek, bude-li o případu mlčet.

Případ vyvolává řadu kontroverzních otázek. Opoziční politici chtějí vyslechnout ministra práce Jána Richtera (Směr-SD) a zjistit, proč během víkendu promptně nekonal a případ odložil na později. Opozice také žádá svolání mimořádného výboru, kam si plánuje pozvat ministra vnitra Roberta Kaliňák (Směr-SD). Sobotní policejní zásah v galantském centru označily opoziční strany za nedostatečný. 

Témata:  Slovensko sexuální zneužívání ženy děti

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy