Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Arktidě objevili vrak lodi Terror, která zmizela před 168 lety

Arktida
Arktida
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Londýn - Průzkumníci obejvili další vrak lodi z expedice kapitána Johna Franklina, který se před 168 lety snažil objevit severně od Kanady mořskou cestu mezi Atlantickým a Tichým oceánem.

Vrak Terroru se kanadským průzkumníkům podařilo lokalizovat na počátku září. Loď leží na mořském dně u jihozápadního břehu Ostrova krále Williama v hloubce asi 25 metrů a je v mimořádně dobrém stavu. Automatická průzkumná ponorka odhalila dokonce i takové detaily, jako několik talířů a konzervu s jídlem v lodním skladu nebo uložené lahve vína.

Už před dvěma roky objevili průzkumníci vrak Erebu, který leží asi 100 kilometrů jižně od nyní nalezeného Terroru. Objevení lodí usnadnilo tání ledovců.

Franklin se z pověření britského královského námořnictva vydal na expedici do Arktidy ve 40. letech 19. století.

Lodě Erebus a Terror se 129 členy posádky vypluly z Anglie v roce 1845, na sever od Kanady však uvízly v ledu. Námořníci, kteří přežili do té doby, v roce 1848 své lodě opustili a pokusili se dostat do bezpečí po pevnině a po ledu, nikdo z nich však cestu nepřežil. Expedice se stala nejhorší tragédií v dějinách britského průzkumu Arktidy.

Témata:  Kanada historie Arktida

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy