Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá policie provedla razii v migračních táborech. Zatkla uprchlíky podezřelé z napojení na IS

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Německá policie provedla razii ve Šlesvicku-Holštýnsku a Dolním Sasku, která se zaměřila na uprchlická zařízení. Zatčeni byli tři Syřané, jsou podezřelí ze spolupráce s Islámským státem. Také měli patrně vazby na teroristy z Paříže.

Speciální jednotky prohledaly tři ubytovny pro uprchlíky a několik bytů. Třem mužům ve věku 17 až 26 let policie zabavila několik mobilních telefonů, nosičů dat a dokumentů.

Mladíci nyní v Karlsruhe, kde sídlí nejvyšší státní zastupitelství, čelí obvinění ze členství v teroristické organizaci. "Indicie, které by svědčily o konkrétních plánech útoku, zatím nemáme, zato ale podezření, že zatčení přicestovali do Německa v listopadu 2015 na příkaz Islámského státu," řekl dnes novinářům v Berlíně ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Je podle něj možné, že trojice v Německu čekala na další příkazy IS. Žádné nebezpečí od ní ale podle ministra nehrozilo, protože je bezpečnostní složky po několik měsíců sledovaly a odposlouchávaly. Nejmladší z podezřelých se podle německých médií loni v syrském městě Rakka připojil k IS, který jej vycvičil v zacházení se zbraněmi a výbušninami. S dvojicí dalších obviněných se pak balkánskou trasou dostal do Německa. Islámský stát je údajně na cestu vybavil větším množstvím dolarů a také mobilními telefony se speciálním komunikačním programem.

"Bezpečnostní situace v Německu je nadále vážná," poznamenal dnes také de Maiziére, podle něhož ale kvůli tomu není možné paušálně podezřívat uprchlíky. Většina tipů na možné teroristy mezi nimi se totiž nepotvrdí.

Témata:  Německo uprchlíci Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy