Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti opět zaútočili. Lidé chtějí uprchlíky vyhodit, města zavádí zákazy vycházení

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Mödling (Rakouska) – Ze sousedního Rakouska pravidelně přicházejí zprávy o sexuálních útocích, kterých se dopouští migranti. Minulý týden byla podle serveru The Local napadena skupinou nezletilých Afghánců žena, která venčila psa. Starostové některých postižených obcí proto zavádí radikální opatření.

Ženu při procházce se psem napadla ve městě Mödling v rakouské spolkové země Dolní Rakousko v noci na pátek skupina migrantů.

Policie uvedla, že šlo o „skupinu nezletilých afghánských přistěhovalců z místního azylového střediska". Přestože se napadená snažila odejít, migranti ji nepustili, ale naopak zdvojnásobili své úsilí. Podle policejní zprávy pak situaci zaznamenali pracovníci ochranky, kteří skupinu vyděsili. Mladíci se dali na útěk, ale posléze byli dopadeni.

Incident se odehrál jen týden před schůzkou mezi tamním starostou, policií a humanitárními organizacemi působícími ve městě. Skupina se měla zabývat právě sexuálními útoky, toto napadení totiž nebylo zdaleka první. Jedna dívka byla údajně osahávána na záchodě tamního baru, zatímco dvě mladé matky tlačící kočárky na policii uvedly, že byly napadeny v parku přímo za denního světla. Problémy působí především Afghánci.

Starosta obce Hans Stefan Hintner k tomu uvedl: „Je to ostuda. Pokud to nepůjde jinak, budeme muset požádat o okamžité přemístění všech nezletilých přistěhovalců - navzdory některým úspěšným integračním projektům."

Starosta očekává, že řešení problému bude vyjednáno na schůzce, která podle plánu proběhne za několik dní. Podle předběžných zpráv z města bude s největší pravděpodobností rozhodnuto o zrušení azylového bydlení v obci a relokaci mladistvých žadatelů o azyl.

Mödling není zdaleka jediným rakouským městem, které se zabývá zvýšeným počtem sexuálních útoků. Ve městě Wels v Horním Rakousku migranti údajně spáchali hned několik sexuálních útoků během místního festivalu. Starosta Welsu Andreas Rabl požaduje „nulovou toleranci" pro tyto případy a „plné důsledky pro pachatele". Azylová střediska v okolí města navíc uvalila noční zákaz vycházení pro všechny migranty.

Témata:  uprchlíci Rakousko sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy