Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragédie na největší výletní lodi. Při cvičení se utrhl záchranný člun

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Marseille - Největší výletní loď na světě, Harmony of the Seas, zasáhla v úterý odpoledne tragédie. Při bezpečnostním cvičení se utrhl jeden z osmnácti záchranných člunů. V něm bylo pět členů posádky. Jeden nehodu nepřežil, další čtyři utrpěli těžká zranění.

K nehodě došlo během zastávky ve francouzském Marseille. Posádka největší výletní lodě prováděla nácvik evakuace, když se náhle jeden z osmnácti velkých záchranných člunů utrhl a z úrovně páté paluby, na které jsou čluny umístěné, se zřítil dolů.

"Jeden člověk zemřel, dva jsou v kritickém stavu a dva vážně zranění, ale stabilní," řekl podle listu The Telegraph mluvčí marseilleských záchranářů. "Všichni byli členy posádky. Zemřelý muž byl filipínské národnosti a bylo mu 42 let," dodal.

Nikdo z pasažérů nebyl při nehodě zraněn. Jak k tragédii došlo, teď vyšetřují policisté. Nácvik použití záchranných člunů posádky běžně během dní strávených v přístavu nacvičují.K podobné tragédii došlo v únoru 2013 také na lodi Thomson Majesty, když se záchranný člun utrhl během zastávky na Kanárských ostrovech. Při nehodě zahynulo pět členů posádky, další tři utrpěli zranění.

Harmony of the Seas vyplula na osmidenní plavbu 8. září. Po zastávkách v Neapoli, Barceloně a na Mallorce připlula v úterý do Marseille. Na palubu obří lodě, která poprvé vyplula 28. května, se vejde až 9 tisíc pasažérů a členů posádky.

Harmony of the Seas je vůbec největší výletní lodí na světě. O tento primát připravila své starší sestry Oasis of the Seas a Allure of the Seas. Loď postavili dělníci ve francouzském městě Saint-Nazaire. Léto loď tráví v Evropě a v říjnu se přesune do svého domovského přístavu na Floridě.

Záchranné čluny na Harmony of the Seas a jejích sesterských lodí jsou vůbec největšími záchrannými čluny na moři. Byly vyvinuty speciálně pro tyto lodě a každý pojme až 370 lidí. Loď jich nese celkem 18. Pokud by jejich kapacita nestačila, je loď vybavena také menšími nafukovacími čluny.

Témata:  neštěstí Francie výletní lodě moře

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy