reklama

"Bohužel projev předsedy Junckera ukázal, že po brexitu jde komise směrem, kterého jsme se obávali - tedy více Evropy, osočování členských států z populismu a z nepochopení krásných společných evropských ideálů," řekl místopředseda ODS Evžen Tošenovský. Za velmi nebezpečné podle Havelkové považuje prohlášení o evropském generálním štábu bez jakéhokoli zakotvení vůči NATO. "Co to vlastně znamená? Bude tedy našemu parlamentu odebráno právo rozhodovat o zahraničních misích našich vojáků?" dodal Tošenovský.

Také předseda Aliance evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil z ODS odsoudil jako nebezpečnou myšlenku o společné armádě. "Opět jsme slyšeli o evropském generálním štábu a evropské armádě, což není nic jiného než vzkaz našim spojencům, že NATO nás už nezajímá. Evropa by tak přišla o jedinou garanci bezpečnosti, kterou v tuto chvíli má," uvedl na Twitteru Zahradil.

Juncker v projevu před europarlamentem kromě jiného řekl, že Evropská unie by měla posílit svou obrannou politiku. Je podle něj třeba společné evropské velitelství a práce směrem ke společné vojenské síle, která by se doplňovala se Severoatlantickou aliancí. Větší evropská obranná síla ale podle něj neznamená méně transatlantické solidarity.

Konečná se po projevu šéfa komise nevyjádřila ke konkrétním myšlenkám Junckera, ale kritizovala ho celkově. "Nepřichází z novými myšlenkami, není schopen sebereflexe, nenavrhuje reformy a podobně. Prostě není tím, koho EU v současnosti potřebuje a myslím, že by si to měl uvědomit a rezignovat v zájmu jednoty unie, o které tak velmi často hovoří," uvedla ve vyjádření pro ČTK europoslankyně za KSČM.

Také francouzská europoslankyně a šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová podle očekávání ihned tvrdě odsoudila Junckera. Šéf komise se podle ní nechová demokraticky a pohrdá občany, když odmítá referenda k členství v unii. Le Penová nedávno slíbila, že takové referendum ve Francii vyhlásí, pokud na jaře 2017 vyhraje prezidentské volby.