Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka hovořil s Tuskem o summitu v Bratislavě. Jaké má priority?

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes telefonicky hovořil s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Podle předsedy české vlády by se prioritou neformálního summitu v Bratislavě měla stát bezpečná, prosperující a spolupracující Evropská unie

Summit se uskuteční bez účasti Londýna a neočekává se, že by setkání přineslo výrazné rozhodnutí. "S Tuskem jsme telefonicky hovořili o bratislavském summitu a reformě evropské sedmadvacítky. Prioritou je bezpečná, prosperující a spolupracující EU," uvedl premiér na twitteru. Za klíčové pro budoucnost evropské integrace označil předseda vlády soudržnost členských států a zvýšení důvěry občanů v EU.

"Abychom mohli společně pracovat na posilování bezpečnosti, zajišťování prosperity a konkurenceschopnosti unie, je nutné, abychom byli jednotní. Jen tak můžeme zvýšit důvěru občanů v EU a její instituce," uvedl Sobotka v tiskové zprávě.

Tým šéfa Evropské rady připravil k summitu několikastránkový materiál, o němž v pondělí v Bruselu jednali zástupci unijních zemí. Jeho nová verze, která zohlední připomínky členských států, má být na stole do začátku bratislavského jednání.

Podle diplomatů by se měla nová verze textu podrobněji soustředit na problematiku vnitřní bezpečnosti EU i společnou evropskou obrannou politiku. Německo a Francie totiž v minulých dnech podle médií z obou zemí přišly s konceptem, který by mohl společnou unijní obranu výrazně posunout kupředu.

Témata:  Bohuslav Sobotka Donald Tusk EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy