Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arabská televize píše o Česku: Romové se u nás mají špatně

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Katar - Arabská televize Al Džazíra přinesla reportáž o inkluzivním vzdělání v České republice. V článku nazvaném "Romské matky v Česku bojují za lepší školy" píše o kampani s názvem "Jdi do dobré školy", kterou zahájily 11 romské matky z Brna.

"Olga Poláková je dvaactřicetiletá pedagožka z Brna, druhého největšího města v České republice, kde žije na 16 tisíc Romů," píše úvodem článku o inkluzi arabská televize. "Chci jen, aby moje děti chodily do školy. Ale pokud jste romská matka v Česku, není to jednoduché," cituje Polákovou.

Pedagožka televizi sdělila, že i ona se jako malá setkala s řadou problémů. Jako malá holka sice milovala knihy a učení, ale čeština jí moc nešla, protože rodiče doma mluvili pouze romsky a ve škole jí neopravovali. "Například mi nikdy nevysvětlili, že má čeština sedm pádů. Takže jsem dělala chyby i dál. Škola mě nepovzbuzovala k používání mozku nebo kritickému myšlení," dodala.

Poláková se proto s dalšími deseti matkami rozhodla pro kampaň "Jdi do dobré školy", která má za cíl ukončit segregaci ve školách a bojovat za rovná práva romských dětí. Nelíbí se jí totiž, že romské děti jsou často rozděleny do romských tříd nebo škol, které často neposkytují kvalitní vzdělání.

Televize také uvádí, že Amnesty International ve své zprávě z roku 2015 potvrdila, že romské děti jsou u nás často posílány pouze do romských škol a tříd s nižšími vzdělávacími standardy než jaké jsou v ostatních školách v Česku. Romské děti se potom stávají terčem předmětem šikany a diskriminace.

"Mluvím o tomto tématu kdykoli a kdekoli mám mít příležitost. Hlavně u neromských obyvatel. Abych jim otevřela oči. Školy často vytvářejí oddělené třídy, protože si bílé matky stěžují. Tyto matky nechtějí, aby jejich děti chodily společně s romskými dětmi, protože si myslí, že kradou, že jsou špinavé a zlobí, což není pravda," dodala pro televizi Poláková.

Podotkla, že na teoretické rovině není školství v Česku rozdělené a romské děti mohou chodit do školy s jinými. V praxi to ale prý vypadá jinak. "Pokud se romská matka pokusí přihlásit dítě do školy s 'bílými' dětmi, je odmítnuta s tím, že dítě na to nemá, nebo že není místo," vysvětluje Poláková.

Mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová televizi vysvětlila, že nový systém nerozděluje děti na základě jejich etnického původu. "Česká republika se hodlá i nadále podílet na společném vzdělávání bez rozdílu etnického původu dětí, žáků a studentů," uvedla pro televizi mluvčí.

Al Džazíra uvádí, že prvním cílem matek je lepší vzdělávání v romských školách. Podle televize si ale uvědomují, že jde o náročný proces, který zabere spoustu času. Rády by se proto sešly s ministryní školství.

"Hovoříme o tomto problému s romskými matkami. Mnoho z nich netuší, že jejich děti jsou tímto systémem znevýhodněny. Přijaly tvrzení bílých lidí o tom, že segregace je pro ně nejlepší," popisuje Poláková.

Témata:  romové televize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy