Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci jezdí domů na dovolenou? Odborníci protestují

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Svět pobouřila před několika dny zpráva, že uprchlíci žijící v Německu jezdí na „dovolenou“ do svých starých vlastí, a pak se opět vrací do Německa. Odborníci však varují, že to není tak úplně pravda.

Například list Die Welt vydal zprávu s titulkem „Uprchlíci jedou na dovolenou na místo, kde byli pronásledováni". Tyto zprávy vyvolaly údiv a pohoršení, lidé si začali klást otázku, jak se to vůbec mohlo stát.

Zpráva vycházela z případů, které zaznamenala berlínská agentura práce. Podle jejich údajů někteří azylanti, kteří jsou vedeni jako nezaměstnaní, odcestovali zpět do Sýrie, Afghánistánu nebo Libanonu a pak se opět vrátili do Německa. List nezveřejnil žádná konkrétní čísla, s odkazem na informované zdroje napsal, že podle předpokladu je tato praxe běžná mezi uprchlíky po celé zemi.

Uprchlíci pobírající dávky mohou odjet

Spolkový úřad práce rovněž neměl k dispozici konkrétní čísla takto „cestujících" migrantů, uvedl pouze, že „existují takové případy". Server The Local poukazuje, že lidé pobírající sociální dávky typu Hartz-IV mají nárok na 21 dnů, které mohou strávit mimo místo, kde jsou evidováni. Ale není pravidlem, že příjemce úřadům řekne místo, kam odchází. Zároveň neexistuje žádný právní základ, podle kterého by od nich úředníci mohli tyto informace žádat.

Odborníci oslovení serverem The Local poukazují, že původní zpráva neposkytuje úplný oraz celého tohoto jevu s „cestujícími" migranty. „Výzkum listu Die Welt vychází z málo spolehlivých informací," uvedl právník z advokátní skupiny Pro Asyl a neziskové organizace Evropská rada pro uprchlíky a exulanty řekl Karel Kopp.

Odborníci: Tento jev není rozšířený

Tato zpráva tak podle serveru vyvolává mnohem více otázek než odpovědí. Z několika případů se rázem stal „národní fenomén". Zatímco Die Welt jev takto prezentoval, podle odborníků to tak ve skutečnosti není. „Nemůžeme s jistotou říci, že jde o národní fenomén," přiznává mluvčí spolkového úřadu práce.

Martin Rentsch z Agentury OSN pro uprchlíky (UNHCR) sdělil serveru The Local, že situace, kdy uprchlíci odchází z Německa do své vlasti, a pak se vracejí , nemůže být nazýván „rozšířeným". „Nemám konkrétní čísla, ale když se podíváte na situaci v Sýrii nebo v Iráku, nemyslím si, že se jedná o rozšířený jev," řekl Rentsch. „Na rozdíl od přistěhovalců, uprchlíci prchají před válkou a pronásledováním. Oni nechávají všechno za sebou a nemohou vrátit do své domovské země."

I právník Kopp uvádí, že nic nenasvědčuje tomu, že je tento jev v Německu nějak rozšířený. Podle práva totiž ten, kdo má status uprchlíka a vrátí se zpět do své vlasti - bez ohledu na důvod, riskuje, že ztratí své chráněné postavení, pokud se pokusí vrátit do Německa.

Povídání o 'dovolené' je zcela mimo mísu

Kritikům se také nelíbí, že média o tomto cestování informovala jako o „dovolené". Kopp tvrdí, že pokud někdo, kdo již získal status uprchlíka opustí Německo, je to obvykle z důvodu vážné rodinné situace, jako je smrt nebo smrtelné nemoci. „Většina žadatelů o azyl, které znám, velmi trpí, pokud se nemohou dostat na pohřeb své matky nebo otce ve své vlasti," řekl Kopp. „Povídání o 'dovolené' je zcela mimo mísu a jednoduše probouzí zášť."

Kopp také uvedl, že nejčastěji se uprchlíci setkávají s rodinnými příslušníky někde jinde – třeba v Turecku. „Faktem je, že uprchlíci cestují do sousedních států za účelem setkání se členy rodiny," řekl. „Uprchlíci cestují do jejich oblasti původu, protože jejich nejbližší rodinní příslušníci mohou být nemocní nebo mrtví."

My se necákáme v moři, zlobí se uprchlík

Termín „dovolená" také rozzuřil syrského uprchlíka a dopisovatele pro německý Huffington Post. „Necákáme se v moři a pak neletíme zpět do Německa odpočatí a s cukrovinkami a suvenýry v kufru," uvedl Aras Bacho. Vysvětloval také, že on jako mladý muž by se do Sýrie nikdy neodvážil vrátit, protože má strach z uvěznění nebo z toho, že by byl nucen vstoupit do syrské armády. Přesto přiznává, že se někteří starší rodiče mohou pokusit naposledy setkat se svými dětmi. „V Sýrii je válka, ne dovolenková nálada," dodal ostře.

Přes tuto kritiku prý zpráva Die Welt odhalila potenciální výpadek v komunikaci mezi vládními agenturami. Pokud pracovník úřadu práce dostane podezření, že někdo chce odejít do Sýrie, tuto informaci z důvodu problémů ochrany osobních údajů nepředá dál.

Zpráva odhalila špatnou komunikaci mezi úřady

Mluvčí Spolkového úřadu práce (BAMF) vysvětlil, že úřad neeviduje absence příjemců dávek, ale že místní úřady práce budou tyto zprávy registrovat.

Mluvčí úřadu řekl agentuře DPA, že „v tomto případě neexistuje speciální komunikační linka mezi BAMF a agenturou práce nebo imigračními úřady". Přesto mluvčí dodal, že ti, kteří se vrátí zpátky z cest z jejich vlastí, jsou pak posuzováni z hlediska odnětí jejich postavení uprchlíka.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy