Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU prodloužila sankce vůči lidem a firmám spojeným s narušováním územní celistvosti Ukrajiny

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - EU dnes oficiálně prodloužila sankce vůči konkrétním lidem a firmám spojeným s narušováním územní celistvosti Ukrajiny. Embargo spočívá ve zmrazení majetku a zákazu cestování.

Na tomto kroku, který se týká 146 osob a 37 právnických subjektů, se diplomaté osmadvacítky dohodli už na začátku měsíce.

Sankce jsou součástí opatření, jimiž unie v roce 2014 reagovala na ruskou anexi Krymu a konflikt v Donbasu. Naposledy byly prodlouženy v březnu. Kromě těchto individuálních sankcí uvalila EU na Rusko kvůli postupu v ukrajinské krizi především hospodářské sankce.

Na individuálním sankčním seznamu je například ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin či lidé blízcí Kremlu jako Sergej Glazjev, poradce ruského prezidenta Vladimira Putina. Nechybějí jména lídrů samozvaných republik v Donbasu. Postiženy jsou též některé společnosti, které převzaly na Krymu původně ukrajinský majetek.

Témata:  EU protiruské sankce Ukrajinská krize Ukrajina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.