Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zmrazení evropského majetku Janukovyče platí, rozhodl soud EU

Viktor Janukovyč, ukrajinský prezident
Viktor Janukovyč, ukrajinský prezident
Foto: Rt.com

Lucemburk – Majetek někdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, jeho syna a bývalého šéfa úřadu byl zařazen na unijní sankční seznam. Rozhodnutí dnes potvrdil Evropský soudní dvůr.

Členské státy EU na počátku března 2014 v reakci na vývoj ukrajinské krize z konce roku 2013 rozhodly o zmrazení financí a prostředků osob odpovědných za zneužívání ukrajinských peněz, jejich převodu do zahraničí nebo za porušování lidských práv v zemi.

Dnes soud v Lucemburku rozhodl, že v období od března 2014 do března 2015 byla trojice zařazena na sankční seznam pouze na základě dopisu ukrajinského nejvyššího státního zastupitelství informujícího o vyšetřování trojice, které ukázalo na zpronevěru státního majetku. Podle soudu však dokument „neposkytuje žádné podrobnosti o vytýkaných trestných činech a odpovědnosti za ně". Trojice tak v tomto období nesplňovala kritéria pro zařazení na sankční seznam.

Pro období od března 2015 do března 2016 však podle soudu existují pádné důkazy, že trojice byla stíhána za zneužití státního majetku. Tyto důkazy jsou podle soudu v řadě dokumentů ukrajinských úřadů z října a prosince 2014.

Janukovyč, který veškerá obvinění z defraudace odmítá, nyní žije v Moskvě. Je sice na seznamu Interpolu, ale neočekává se, že by ho Moskva vydala.

Agentura Reuters s odvoláním na zdroj obeznámený s kauzou uvedla, že veškerý majetek trojice v EU zůstává zmrazený, zrušení zařazení na sankční seznam od jara 2014 do jara 2015 je v podstatě jen technická záležitost. V tomto případě se prý většinou postupuje tak, že příslušné úroky jsou vyplaceny na zmrazený účet.

Témata:  Viktor Janukovyč Soudní dvůr EU Ukrajina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy