Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Imámové z Kosova byli obviněni z teroristismu

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Priština - Pět etnických Albánců včetně čtyř imámů čelí žalobě ze strany kosovské prokuratury. Ta je viní z několika závažných trestných činů, mimo jiné i teroristických útoků.

K organizaci Islámský stát se podle policie připojilo asi 300 obyvatel Kosova a 50 jich v bojích v Iráku a Sýrii zemřelo. Letos se ale údajně za islamisty do Iráku či Sýrie nikdo z Kosovanů nevydal.

V souvislosti s verbováním pro islamisty nebo v souvislosti s účastí v bojích na Blízkém východě je v Kosovu zadrženo nebo vyšetřováno přes 100 lidí.

Čím přesně se pět obviněných provinilo, nebylo zveřejněno. Úřad prokurátora ve svém prohlášení napsal, že dva z muslimských vůdců čelí obvinění ze spáchání teroristických činů, druzí dva z podněcování národnostní, rasové, náboženské či etnické nenávisti. Obvinění páté osoby prokuratura neupřesnila.

Za spáchané trestné činy jim hrozí až osm let vězení.

Témata:  Kosovo Islámský stát

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy