Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU by se měla zaměřit na praktické věci občanů, tvrdí Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Bratislava - Dnešního summitu 27 zemí EU v Bratislavě se za česko účastní premiér Bohuslav Sobotka. Před samotným jednáním uvedl, že by se státy EU nyní měly zaměřit na praktické, pro každodenní život občanů důležité věci.

I po červnovém rozhodnutí Británie odejít z EU mají podle šéfa české vlády ostatní unijní země velmi silnou vůli pokračovat ve spolupráci na evropském projektu. "Protože jaká je alternativa? Alternativa je protekcionismus, alternativa je stavění plotů, zdí mezi členskými státy EU. Alternativa jsou konflikty mezi jednotlivými státy. Já myslím, že to si nikdo nepřeje," řekl Sobotka.

Země V4 podle něj připravily k dnešní bratislavské schůzce společné prohlášení. Hlásí se v něm k potřebě posílení bezpečnosti, k lepší kontrole vnějších hranic EU, ale také k zachování politiky soudržnosti, volného trhu i schengenského prostoru volného pohybu.

"Česká republika se ale nedomnívá, že bychom teď měli ztrácet čas tím, že budeme diskutovat o smlouvách, že budeme diskutovat o evropských institucích," řekl český premiér.

Země Evropské unie se podle něj shodují v otázkách jako je větší bezpečnost, boj proti terorismu, či nyní silně rezonující posilování obranné spolupráce. "Máme tady ale také společný zájem na zaměstnanosti, hospodářském růstu, modernizaci evropské ekonomiky," uvedl Sobotka.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU Slovensko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy