reklama

"(Summit) byl celkově bezvýsledný, protože se nepodařilo změnit imigrační politiku Bruselu," řekl Orbán na tiskové konferenci po vrcholné schůzce. "V unii nadále převládá stejná sebezničující a naivní imigrační politika jako dřív. Dokonce i teď se pořád ještě mluvilo více o urychlení rozdělování (uprchlíků) než o zastavení migrantů na hranici schengenského prostoru," citovala Orbána agentura DPA.

Podle předsedy maďarské vlády je nutné, aby Německo zavedlo pevný strop pro počet migrantů, které je ochotno přijmout. Pokud to Berlín neučiní, bude Evropa nadále přitahovat velké množství lidí, soudí Orbán. "V tomto směru se musí něco stát," řekl.

Stanovení horní hranice pro počet přijímaných běženců odmítá německá kancléřka Angela Merkelová. Někteří němečtí právní odborníci podotýkají, že něco takového ani není možné, protože právo na azyl pro politicky stíhané je zakotveno přímo v německé ústavě.

Podle Renziho summit "nebyl úplnou ztrátou času", ale popisovat dnešní opatření vůči migraci jako krok kupředu "vyžaduje představivost hodnou slovních ekvilibristů". Renzi dokonce odmítl sdílet po vrcholné schůzce pódium s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem na závěrečné tiskové konferenci, protože "nesdílí stejné závěry".

Itálie letos čelí opět vysokému přílivu přistěhovalců z Afriky a v podstatě nemá proti příchodu běženců obrany, protože v moři je podle mezinárodních zákonů a etických pravidel po zachycení musí převážet na nejbližší evropské, tedy italské území.

Shoda v Bratislavě na potřebě ochrany vnějších hranic EU tak z tohoto pohledu vypadá bezzubě a závisí na dobré vůli tranzitních zemí, jako jsou Turecko nebo Libye. S oběma státy je ale komunikace komplikovaná. Zatímco Ankara zatím jakžtakž dodržuje březnovou dohodu s EU o zastavení proudu běženců, zároveň vyhrožuje jejím vypovězením, pokud unie do konce roku nezajistí pro Turky bezvízový styk.

Summit se příliš nevěnoval otázce hospodářské politiky, v níž mimo jiné Itálie nebo hluboce zadlužené Řecko usilují o opuštění úsporných opatření. Renzi si postěžoval, že politika úsporných opatření EU jednoznačně selhala. Podle něho je zapotřebí nových přístupů k tomu, aby se obnovil růst.