Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhovory s Tureckem o vstupu do EU zastaveny nebudou, rozhodlo se v Bratislavě

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Bratislava - Přední zástupci Evropské unie v Bratislavě odmítli rakouský návrh na ukončení rozhovorů s Tureckem o jeho vstupu do unie. Agentuře APA to dnes to skončení summitu řekl kancléř Christian Kern. Vztahy mezi Vídní a Ankarou jsou od červencového pokusu o puč v Turecku napjaté. Rakousko kritizovalo tvrdý postup Ankary vůči lidem podezřelým ze spojitosti s pokusem o převrat a obvinilo tureckou vládu, že oslabuje demokratické principy.

Vídeň navrhla ukončení přístupových rozhovorů s Ankarou kvůli rozsáhlým čistkám, které v Turecku vypukly po červencovém neúspěšném pokusu o vojenský převrat. Kern řekl, že v Bratislavě předložil lídrům unijních zemí návrh na zastavení vyjednávání s Tureckem. "Ten podle očekávání nezískal velkou podporu. O ukončení (rozhovorů) se nyní žádná diskuse nevede," uved.

V souvislosti s Ankarou se podle něj jednalo především o dohodě, na základě které EU vrací běžence z řeckých ostrovů zpět do Turecka. Zachování platnosti březnové dohody považuje Kern za velmi důležité, protože to podle něj byl zásadní důvod pro omezení počtu uprchlíků, kteří přicházeli do Rakouska.

Rakousko se vyslovilo proto, aby se neotvíraly nové kapitoly přístupových rozhovorů, zaznívaly hlasy i po jejich okamžitém zastavení a dokonce o odebrání statusu kandidátské země, který Turecko má. Ankara v reakci na to obvinila Vídeň z rasismu.

Témata:  EU Rakousko Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy