Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norsko chce výrazně zredukovat počet vlků, ochránci přírody se bouří

Zoo Bratislava, Vlk evropský
Zoo Bratislava, Vlk evropský
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Oslo - Norsko sklízí tvrdou kritiku ochránců přírody za rozhodnutí o zredukování vlčí populace o celé dvě třetiny. To bude podle některých skupin pro vlky zcela zničující. K podobnému vybíjení v posledním století podle portálu Guradian nedošlo.

Norsko v pátek oznámilo svůj úmysl o výrazném zredukování vlčí populace. Z 68 vlků, kteří se nyní volně pohybují norskou divočinou, vydá vláda povolení na ulovení 47 z nich. Za jedinou loveckou sezónu tak zemřou více než dvě třetiny vlčí populace v Norsku.

Lov je v Norsku podle portálu Guardian velmi oblíbený, v loňském roce vydala vláda povolení na odlov 16 vlků, o toto povolení se přihlásilo více než 11 000 lovců, to je skoro 700 žádostí na jednoho vlka.

Vláda argumentuje proti vlkům ztrátami ve stádech místních obyvatel, ty jsou ale podle ochránců přírody minimální a reakce je zcela přehnaná. Vláda dříve přijala kroky proti ilegálnímu lovu vlků, nicméně podle předních organizací pro ochranu zvířat aktuální lovecký limit vlčí populace neustojí.

"Rozhodnutí musí být zastaveno," sdělil Guardianu předseda skupiny Přátelé Země Norsko Silje Ask Lundberg a dodal: "Apelujeme na ministra životního prostředí, aby tato jatka zastavil. Dnes by se mělo Norsko stydět."

Témata:  Norsko vlci zvířata

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy