Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Maďarsku to vře kvůli uprchlickým kvótám: Peníze dejte hladovějícím dětem, volá opozice

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť - 2. října se v Maďarsku uskuteční referendum o uprchlických kvótách, s kterými vláda Viktora Orbána nesouhlasí. Plebiscit odmítá opozice a zahájila rozsáhlou kampaň.

Maďarská vláda tvrdí, že referendum vyšle do Bruselu důležitý signál, že Maďaři nesouhlasí s rozdělováním běženců mezi členské země unie. Budapešť dlouhodobě zastává názor, že EU by se v migrační krizi měla zaměřit především na zabezpečení svých vnějších hranic.

Opoziční strana Demokratická koalice nechala v Maďarsku rozmístit 500 billboardů, na nichž vyzývá vládu ke zrušení referenda. Den před hlasováním chce navíc vytvořit lidský řetěz kolem budovy budapešťského parlamentu.

Hlasování bude bezpředmětné, protože představitelé EU dohodli na summitu v Bratislavě posílení ochrany vnějších hranic unie a na tom, že nebudou zavádět závazné kvóty pro rozdělování uprchlíků, tvrdí Demokratická koalice. Referendum podle ní pouze poškodí postavení Maďarska v EU. Peníze určené na hlasování by podle strany byly využity lépe, kdyby šly na pomoc hladovějícím dětem.

Témata:  Maďarsko referendum EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy