Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký voják měl na Okinawě znásilnil turistku, dnes byl obviněn

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Latvijas Armija

Tokio - Americký voják (24) sloužící na japonském ostrově Okinawa byl dnes oficiálně obviněn ze znásilnění místní ženy. Kauza je v Japonsku ostře sledována a patrně zvýší napětí kolem americké vojenské přítomnosti v zemi.

Policisté zadrželi člena amerického vojenského námořnictva nasazeného na základně Camp Schwab v polovině března. Úřady Američana podezírají, že znásilnil japonskou turistku, která přespávala v hotelu ve městě Naha na jihu ostrova.

Americké jednotky zůstávají v Japonsku na základě smlouvy, která dává Spojeným státům za povinnost zajistit bezpečnost souostroví. Na Okinawě, která leží asi 1600 kilometrů jihozápadně od Tokia, je rozmístěna zhruba polovina ze 47.000 amerických vojáků působících na japonském území.

Přítomnost americké armády na ostrově je dlouhodobě choulostivou záležitostí. Obyvatelé Okinawy si stěžují na nadměrný hluk způsobený přelety vrtulníků, znečištění životního prostředí i zvýšenou kriminalitu v okolí základen.

V roce 1996 se Spojené státy a Japonsko dohodly, že uzavřou hlavní americkou leteckou základnu na Okinawě a přesunou ji na jiné místo na ostrově. Tento plán ale stagnuje kvůli sporům, kam základnu Futenma přemístit.

Témata:  Japonsko znásilnění U.S. ARMY

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy