Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajfun Malakas zamířil nad Japonsko, úřady doporučily evakuaci

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Tokio - Mohutný tajfun Malakas způsobil na jihozápadě Japonska záplavy a přes letů musela být zrušena. Úřady doporučily evakuaci více než 600.000 obyvatel,

Tajfun má dále pokračovat severovýchodním směrem podél japonského pacifického pobřeží a ve středu časně ráno se má přesunout do Tichého oceánu. Do středečních 9:00 místního času zeslábne v tlakovou níži.

V šesti prefekturách v západním Japonsku vydaly úřady doporučení k evakuaci pro 632.500 lidí. Mezi postiženými je i prefektura Kumamoto, která se stále vzpamatovává ze silných zemětřesení, které region zasáhly v letošním roce.

Japonská média uvedla, že tajfun lehce zranil pět osob na jižním ostrově Kjúšú, kde vítr dosahující v nárazech až 180 kilometrů v hodině porážel sloupy elektrického vedení. Více než 30.000 budov se ocitlo bez dodávek elektrické energie. Některé domy byly zatopeny.

Meteorologové vydali pro nadcházející hodiny varování před povodněmi, sesuvy půdy a vysokými mořskými vlnami.

Témata:  Japonsko Tajfun počasí Tajfun Malakas

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy