Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sebekritika je dobrá, ale nestačí, říká Seehofer o Merkelové

Summit G7 v Německu, Barack Obama a bavorský premiér Horst Seehofer
Summit G7 v Německu, Barack Obama a bavorský premiér Horst Seehofer
Foto: g7germany.de

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí otevřeně přiznala, že její země nebylo loni dostatečně připravené na příchod takového množství uprchlíků, které do země nakonec dorazilo. Šéf německé Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer dnes tento sebekritický tón uvítal, rozhodně to prý ale nestačí.

Merkelová v pondělí předstoupila před novináře po neúspěchu své Křesťanskodemokratické unie (CDU) v nedělních zemských volbách v Berlíně. Připustila, že Německo nebylo připravené na příchod tolika migrantů. Zároveň však dala najevo, že by svá rozhodnutí z loňska nezměnila.

„Kdybych mohla, vrátila bych čas o mnoho, mnoho let zpátky, abych se spolu s celou vládou a všemi, kdo nesou zodpovědnost, mohla lépe připravit na situaci, která nás v pozdním létě 2015 zastihla spíše nepřipravené," řekla kancléřka.

Seehofer tento krok sice ocenil, podle agentury DPA ale dal hned najevo, že spokojen není, protože v jejím projevu nevidí změnu v migrační politice.

Mnohé bylo pozoruhodné, mnohé bylo potěšitelné, ale není to změna, zdůraznil podle DPA Seehofer, který postup kancléřky v migrační krizi dlouhodobě kritizuje. Hrozí dokonce, že Merkelovou v čele vlády pro další funkční období nepodpoří, jestliže kancléřka migrační politiku nezmění. Je podle něj třeba změnit nikoli pouze politická prohlášení, ale přímo politiku.

Dodal, že pozvání Merkelové na listopadový sjezd CSU má smysl jenom tehdy, když před jeho konáním bude dosaženo shody mezi sesterskými stranami CDU a CSU. Taková shoda je možná, avšak nikoli zaručená, poznamenal.

Témata:  Německo Horst Seehofer Angela Merkelová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy