Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Renzi v OSN zkritizoval přístup Evropské unie k uprchlické krizi

Summit G7 v Německu, Matteo Renzi (vpravo)
Summit G7 v Německu, Matteo Renzi (vpravo)
Foto: g7germany.de

New York - Italský premiér Matteo Renzi v úterním projevu na 71. zasedání Valného shromáždění OSN zkritizoval přístup Evropské unie k uprchlické krizi.

Renzi si postěžoval, že Itálie nese veškerou tíhu migračního proudu směřujícího z Afriky do Evropy. "Tisíce lidí prchají do Středomoří," poznamenal Renzi. "Stále musíme na svých bedrech nést břemeno za tuto část světa," citovala premiéra agentura ANSA.

Evropská diplomacie podle Renziho učinila pokrok ve snaze přispět ke stabilizaci Libye, kterou afričtí uprchlíci volně procházejí na cestě do Evropy. Stále ale zbývá hodně práce, upozornil.

Renzi je s blížícím se referendem v Itálii o ústavních změnách vůči unii stále vyhraněnější. Velkou nespokojenost vyjádřil i s výsledky summitu Evropské unie, který se konal minulý týden v Bratislavě. Upozornil tehdy, že zástupci 27 zemí EU bez Británie nijak nepokročili v řešení migrační krize, což byl jeden ze stěžejních námětů probíraných ve slovenské metropoli. Summit podle Renziho "nebyl úplnou ztrátou času".

Itálie letos opět čelí vysokému přílivu přistěhovalců z Afriky a v podstatě nemá proti příchodu běženců obrany. Běžence, které zachytí na moři, totiž podle mezinárodních zákonů i etických pravidel musí převážet na nejbližší evropské území, což je v tomto případě Itálie.

Témata:  Matteo Renzi uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy