Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Itálii začaly parlamentní volby. Skončí to patem, předvídají analytici

Itálie, ilustrační foto
Itálie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Úderem sedmé hodiny ranní se po celé Itálii otevřely volební místnosti. Hlasování skončí hodinu před půlnocí, první povolební odhady budou zveřejněny okamžitě, první předběžné výsledky by měly být známy v pondělí ráno.

Nové složení parlamentu může vybírat kolem 51 milionů oprávněných voličů. O jejich přízeň se ucházejí tři hlavní politické bloky. Kromě středolevé koalice, jíž dominuje dosavadní vládní Demokratická strana (PD) expremiéra Mattea Renziho, mají největší šanci na úspěch populistické Hnutí pěti hvězd (M5S) a favorizovaná středopravá koalice kolem strany Vzhůru, Itálie bývalého předsedy vlády Silvia Berlusconiho.

Analytici odhadují, že žádný z bloků nezíská parlamentní většinu a volby skončí patem. Největšími tématy kampaně byla hospodářská situace a migrace. Právě kvůli svému postoji v otázce migrace by značnou podporu mohla podle průzkumů získat protiimigrační Liga severu Mattea Salviniho.

Salvini a Berlusconi by svůj hlas měli dnes odevzdat v Miláně, Renzi ve Florencii, premiér a člen PD Paolo Gentiloni v Římě a lídr kandidátky M5S Luigi Di Maio ve městě Pomigliano d'Arco u Neapole.

Témata:  Itálie volby v Itálii Silvio Berlusconi Matteo Renzi Hnutí pěti hvězd

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy