Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deportace uprchlíků má začít v pondělí. Napětí na ostrově Lesbos roste

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - V pondělí by měla začít deportace běženců z Řecka zpět do Turecka, jak stojí v dohodě, kterou nedávno uzavřela EU s Ankarou. První skupina odjede z ostrova Lesbos, jenž se stal jedním ze symbolů uprchlické krize.

Uvedla to dnes agentura AP s odvoláním na nejmenované řecké úředníky, obeznámené s připravovanými plány. Má jít o migranty z Afghánistánu, Pákistánu a dalších zemí.

Na cestě by migranty měl provázet silný policejní doprovod, v eskortě se počítá s jedním policistou na jednou migranta. Deportované mají z uprchlických táborů přepravit k pronajatým lodím autobusy.

Zelenou celé operaci dal řecký parlament v pátek, když schválil ve zrychleném řízení příslušný zákon. Zákon vychází z dohody Bruselu s Ankarou, že běženci, kteří připlují po 20. březnu z Turecka a v Řecku nedostanou azyl, budou vráceni do Turecka.

Stanice BBC upozornila na rostoucí obavy, že chystané vracení běženců z Řecka do Turecka není připraveno. OSN a ochránci lidských práv vyjadřují obavy ohledně péče o migranty, jakož i o to, že někteří mohou být nuceni vrátit se zpět do válčící Sýrie.

Podle zpravodaje BBC pole u města Dikili v západním Turecku, kde mělo stát středisko pro vrácené běžence, bylo pusté. Místní úředníci vysvětlovali, že počítají jen s dočasným pobytem migrantů, než budou odesláni do jiných míst v Turecku.

Mezitím ale stále čluny odvážely běžence opačným směrem: turečtí pohraničníci v okolí města jen v pátek zadrželi 160 migrantů, zatímco mnohem více jich odplulo na Lesbos.

Před plánovaným vracením migrantů roste napětí v uprchlických centrech v Řecku, kde jsou od 20. března běženci drženi a odkud nesmí odejít. Situace se podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zhoršuje.

"Deportace jsou velká chyba, protože jsme hodně riskovali, zejména během plavby z Turecka do Řecka, aby nás sem propašovali. Nemůžeme zpátky," řekl BBC jeden z běženců.

Témata:  Řecko uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 20:11

Rusko a Ukrajina si po rozhovorech vymění vysídlené děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy