Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko ostře kritizuje občany EU, kteří pomáhají pašovat migranty

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Budapešť – Mluvčí maďarského premiéra Viktora Orbána ostře kritizoval občany Evropské unie, kteří pomáhají propašovat migranty přes jeho zemi. Označil je za součást organizovaného zločinu. Navíc naznačil, že by se jeho země mohla kvůli uprchlíkům dostat do dalšího sporu s Bruselem.

V ohnivém projevu na tiskové konferenci v Bruselu Zoltán Kovács, mluvčí maďarského premiéra, brojil proti takzvaným „pomocníkům migrantů", kteří loni pomáhali při převádění osob přes Maďarsko. Kovács uvedl, že pouze Maďarsko ke krizi zaujalo správný postoj, když postavilo velký hraniční plot, a že ostatní evropské země, zejména Německo a Rakousko, nesou z velké části vinu za výslednou krizi. Uvedl to server Spiegel Online.

Kovács také řekl, že nárůst přistěhovalců loni v září se ukázal být „velkým porušením bezpečnosti" a dodal, že „s nelegální migrací přišel terorismus". Mluvčí poukázal na události, kdy migranti pochodovali loni v září z Budapešti do Vídně, a že se jen málo dnů poté „dav stovek, možná tisíců nelegálních migrantů" pokusil dostat přes hranici do Maďarska.

Mluvčí také uvedl, že masová migrace a lidi, kteří ji podporují, nesou vinu za útoky v Paříži a v Bruselu, ke kterým letos došlo. Připomněl, že alespoň dva z hlavních organizátorů obou útoků přišli přes jeho zemi kvůli „vítací politice" až na západ Evropy.

„Vlády v Německu a Rakousku všechno věděly," řekl a hovořil o stovkách rakouských a německých občanů, kteří překročili hranici, aby vyzvedli v Maďarsku přistěhovalce, kteří mířili k hranici s Rakouskem. Jedním z hlavních katalyzátorů pro „pomocníky migrantů" byl incident, při kterém zemřelo v zadní části chlazené kamionu až 50 migrantů.

Bez ohledu na jejich motivaci se podle Kovacse lidé, jejichž záměrem bylo pašování lidí přes maďarské hranice, a to buď do nebo ze země, „zapojili na maďarské půdě do organizovaného zločinu".

Při té příležitosti také hájil akce maďarské vlády. Řekl, že jeho země není zodpovědná za selhání jiných zemí, pokud jde o migraci. Řecko je podle něj na vině za to, že řádně nechrání společnou hranici Evropské unie, což způsobuje, že země jako Chorvatsko jsou bezmocné a nepřipravené. „Chorvatsko se pod tlakem migrace v rámci jednoho dne zhroutilo," tvrdil.

Jeho ostrý projev přišel dva týdny před tím, že se Maďarsko bude v referendu ptát svých občanů na to, zda by země měla přijmout migranty. Referendum, které se bude konat 2. října, je reakcí na migrační politiku Evropské unie a snahu přerozdělit běžence, což Budapešť a řada dalších zemí střední Evropy, odmítly.

Mnozí očekávají, že Viktor Orbán vyhraje referendum, respektive že občané potvrdí jeho postoj k migraci. Kovács naznačil, že by to vedlo k přijetí dalších zákonů, které by ještě více omezily migraci. To by s největší pravděpodobností vyvolalo další velký konflikt mezi Bruselem a Budapeští.

Témata:  Maďarsko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy