Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcaři referendem podpořili sledování komunikace tajnou službou

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bern - Švýcaři dnes v referendu přesvědčivým způsobem podpořili zákon o zpravodajské činnosti, který zplnomocňuje tajné služby k dohlížení nad telefonickou komunikací a aktivitami na internetu.

Podle agentury AFP to vyplývá z předběžných odhadů výsledku hlasování, které skončilo v poledne.

Podle průzkumu, který provedl ústav gfs.bern vyslovilo se zákonem souhlas 66 procent hlasujících. Odhad počítá s odchylkou plus minus tři procenta. S podporou zákona 53 až 58 procent účastníků referenda počítaly již sondáže provedené v minulých dnech.

Zákon, který odráží obavy z růstu aktivit teroristů v Evropě, schválil švýcarský parlament už loni. Referendum si ale vynutilo několik stran poukazujících na možné nebezpečné důsledky, které v roce 2013 odhalil ve Spojených státech bývalý spolupracovník tamních tajných služeb Edward Snowden. Týkaly se obrovského rozsahu sledování elektronické komunikace nejen v samotných USA, ale i v zahraničí.

Témata:  Švýcarsko internet

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy