Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deportujte nás, ale do Evropy se stejně vrátíme jinudy, vzkazují běženci z ostrova Lesbos

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Uprchlíci z řeckého Lesbu by měli být prvními, kteří budou od zítřka deportováni do Turecka. Roste zde proto napětí i nejistota ohledně toho, co je čeká. Více informací o tom přinesl oficiální americký server Voice of America.

Podle serveru se sice v minulosti jednalo o uprchlický tábor, nyní ale uprchlické centrum na řeckém ostrově Lesbos připomíná spíše detenční zařízení. „Jeho obyvatelé jsou nyní spíše vězni a nemohou odejít, kdy chtějí," uvádí.

Napětí zde přitom rychle roste s tím, jak se blíží začátek deportace místních migrantů do Turecka. Jak server uvádí, lidé zde mají strach o svou budoucnost a netuší, co je čeká. Bojí se hlavně dalšího zadržení v táborech v Turecku nebo toho, že budou přinuceni vrátit se do Sýrie, kde byly jejich domy často zničeny Islámským státem a dle jejich slov by návrat znamenal smrt.

Jiní ale trvají na tom, že se do Evropy dostanou, nehledě na veškeré překážky a komplikace. Podle serveru však nemají žádné informace ani představu o tom, jak by toho mohli dosáhnout. Server upozorňuje, že někteří ani nevědí, jak se jmenuje ostrov, na kterém jsou zadržováni.

Podle serveru je ale Řecko kritizováno humanitárními pracovníky za nehumánní přístup k uprchlíkům. Vytýkají jim například, že je u řeckého pobřeží „vítají" válečné lodě. Špatné jsou podle nich i podmínky v táborech – v jednom pokoji například spí až 50 lidí namačkaných na sebe. Jejich zranění pak jsou nedostatečné ošetřena – místo řádného ošetření jim jsou například jen dány léky tlumící bolest.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy