Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusku se kritika OSN nelíbí. Přišla ostrá reakce

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Kvůli nové eskalaci konfliktu v Sýrii se opět zhoršují vztahy mezi Ruskem a USA. Kreml dnes kritizoval západní diplomaty v OSN a obvinil je, že verbálnímu útoky na Rusko poškozují bilaterální vztahy svých zemí s Moskvou.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson v neděli prohlásil, že je Rusko zodpovědné za prodlužování války v Sýrii, a britský velvyslanec při OSN Matthew Rycroft na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti v New Yorku Rusko rovnou obvinil, že se v Sýrii po boku tamního vládnoucího režimu dopouští válečných zločinů. Kritikou nešetřila ani americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová. Rusko podle ní v Halabu nebojuje proti terorismu, nýbrž se dopouští barbarství.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k tomu dnes řekl, že tato rétorika poškozuje bilaterální vztahy s Moskvou a komplikuje řešení syrské krize. Podle Peskova zneužívají teroristé v Sýrii příměří k přeskupení sil a pak útočí na vládní jednotky. Peskov také řekl, že Rusko stále doufá v politické řešení krize a neztrácí naději, že k tomu existuje i politická vůle.

Spojené státy se podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova snaží prosadit nové podmínky pro plnění dohody o Sýrii. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim ale považuje rusko-americkou dohodu o příměří stále za životaschopnou. V televizním rozhovoru obvinil Británii a Francii, že svolaly nedělní schůzku Rady bezpečnosti OSN s cílem podpořit "teroristy" v Sýrii. Podle něj ale svědčí kontakty ministrů Lavrova a jeho amerického protějšku Johna Kerryho o tom, že dohoda o příměří "není mrtvá".

Lavrov také ujistil, že Rusko bude požadovat přísné vyšetření útoku na humanitární konvoj, při kterém bylo 19. září zničeno v provincii Halab 18 kamionů s pomocí. Rusko odpovědnost za útok rozhodně odmítá, ale západní státy jej připisují syrským, nebo ruským letadlům.

Témata:  Sergej Lavrov Sýrie USA Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy